početna stranica
  PPP Mišino Brdo-Aljmaš-Erdut

HRVATSKO PLANINARSKO DRUŠTVO "ZANATLIJA" OSIJEK  
IZLET NA rax (austrija)

03.–06.06.2010.

------------------------------------------------------------------------------------------------------
Iz pera jedne planinarke...

E, sada. Uvijek isti problem. Kako nazvati priču, a da ostanem dosljedna svom „stilu“ pisanja. Tako sam mislila bez „a“, napisati „ 3 eura, litra vruće vode“, ili „ šta bi dali za šnitu kruha“, ili.... već nešto slično, a ne ide mi. Idem pisati, a naslov ću dodati kasnije.

Ne misleći ni u jednom momentu da bi ja mogla ići u Raxalpe u Austriji, sa HPD „Zanatlija“ Osijek, dogodi se „čudo“. Nada V. mora iz osobnih razloga odustati, ponudi meni, i bez puno „otimanja“ ja pristanem. Nado, evo ti pusa, ko Alpe velika.
Vođa puta Obad, sve ti je jasno, svaki zalogaj kruha moraš „zaraditi“ u nogama. I bi tako. Dobro nije baš tako, ja sam imala neke „privilegije“, nisam morala sve ishodati. Sad nešto razmišljam, bili smo puna 4 dana ( ponoć 2/3.06.do ponoć 6/7.06.), plus/minus 10 min., a po glavi mi „vrve“ događaji, doživljaji, sve, kao da smo bili 2 tjedna. No, dosta pripreme, krenimo.
Polazak ispred „bijele lađe“, skupilo se nas, mislim da rekoše, 44. Obad nas sve prozove, mene pozdravi sa „Angelina hoćeš  ti moći hodati“. A dobro, mislim ja, a kažem, hoću. Uz osmjeh sve štima, krećemo. Duga je noć, a čeka nas naporan dan, valja spavati. Čak sam malo i uspjela. Osim Mare i mene, ima nas još nekoliko iz „Jankovca“.
Stižemo. Prvo obilazimo etno selo Kleinstubing, sa svim primjercima pučke arhitekture iz svih dijelova Austrije.  „Kuće“, ko „kuće“, ali cvijeće, pa oni su nevjerojatni ! Nastavljamo taj, kasnije ćemo vidjeti, uzbudljiv dan, obilaskom spilje, mislim da se zve Lurgrotte (!). 1 sat pod zemljom i mi bi svi van. Svaka čast špiljama, a sunce je sunce, kaže Gorana. Slažem se.
Obad ne bi bio on kada bi nešto na putu propustio, pa tako i da vidimo „najljepši grad na Muri“, (ovi navodnici su samo zato što sam zaboravila kako se zove, ali ljepotu grada neću zaboraviti, te fasade svaka drugačija, pa parkovi, pa cvijeće, pa fontana, a o čistoći da i ne govorim. I tako kada smo se dobro izmorili, sjedamo u bus, koji je super, vozimo se oko 1 sat i onda, moram vam reći da je 16 sati, da možete „shvatiti“ ono što slijedi.
Izlazimo iz busa, „tovarimo“ na „pleća junačka“, svako svoja, u početku, i krećemo na uspon od 3 sata, mislili smo. Taman krenemo, a ono kiša. Prvo sitna proljetna, onda ljetni pljusak, pa dosadna jesenska, sa ljetnim pljuskom, a o zimskoj ću kasnije, Od kiše nemamo neki pegled kuda idemo, pa se penjemo nekom vododerinom (oni koji su završili planinarsku školu znaju šta je to, a oni koji nisu, neka izvole u školu), umjesto „serpentinama“. Ja krenem, a ne ide, jedva hodam. Sad je umor na vrhuncu. I šta će sa mnom, moje stvari podijele Hermina, Boris i dr. Belaj,  hvala im.  I ja krenem hodati. Nakon određenog vremena, kada sam ja postigla „radnu temperaturu“, idem ja  „ko zmaj“, ali više u mraku i kiši, koja prelazi u zimsku ledenu, ne vidim moje stvari, pa pitam kome da pomognem, i tako ja „dobijem jedan ruksak i vreću za spavanje. Fala Bogu i ja nekome pomogla.
Stižemo do prvog doma „Karl Ludwig – haus“. Mokri, šta mokri, curi voda iz odjeće na nama, a oni koji nisu išli u planinarsku školu, moraju, jer je njima sva roba u rancu bila mokra. „svaki komad robe u rancu treba zamotati u najlon“, a za drugi puta ,Angela, i vreću za spavanje. Zapamtila sam. Tu se presvučemo, pitam se čemu, ali bi tako i krenemo prema našem odedištu, neki ostanu prenoćiti u ovom domu, mislim njih 17. Vjetar nas nosi (bez navodnika), kiša ledena udara u lice, a mi ne znamo koliko u ovim uvjetima treba vremena do doma , bar ja ne znam. Natovarena sada sa svojim stvarima idem kao da me nešto nosi. Pratim Đuru ispred, koji me skroz požuruje, a svi smo na okupu. Što po vodi što po snijegu, evo nas u domu. Dočeka nas topla peć i „zaleđen“ osmjeh domaćina, kao od kuda vi, „prošlo je radno vrijeme“. Čudan neki narod. A neka im bude, mislimo mi, samo neka smo mi stigli. Skidamo se i vješamo robu da se suši. A čudna neka peć, kao da je napravljen od nekoliko „auspuha“, pa sam ja „mislila“ da se mokra majica provuče kroz jedan „auspuh“, a kroz drugi izađe suha. Malo su me čudno gledali, valjda nije tako. I nije. Ali Brkić je imao sličan sistem i osušio je prvi svoju robu.

Svjetla se gase u 22 sata, pa ko je lego, lego. Ja istresem vodu iz vreće, bilo je oko 1 litre, mogla sam uštediti 3 eura, da  sam „mislila“. Uglavnom kako bi bi, prođe ta noć. A onda jutro. Kada smo mi vidjeli gdje smo, pa to je više nego raj na zemlji. Dom  „Habsburghaus“ 1785 m, gledamo okolo, pa mi smo u „čardaku ni na nebu ni na zemlji“, kao da nas neka nevidljiva ruka drži blizu nebu. Ma baš nas briga što je litra vode, 3 E, što nam fali kruha, što nas hrane ko „mlade ptiće“, što nema osmjeha, pa mi smo u raju. Hvala ti Bože na ovim prekrasnim vidicima.  Osim te ljepote prirode, jutro je donijelo još „ljepote“ smjeha. Marko ode tražiti tople vode, donese bokal od lite i plati 3 eura bokal tople vode. Odma nam se osmjeh „zamrznuo“. A mi ko mi, ne znaju oni za našu pjesmu „ ništa nam neće ovi dan pokvarit...“, sve okrenemo na šalu.
Spremni za hodanje, krećemo na uspon, „osvajanje“ vrhova. Popnemo se na 2007 m, Heukuppe. Ja malo štekam pa mi Ljilja „pravi društvo“. Kada smo se polele pa vidjele kuda su se oni spustili, a i mi moramo, mislila sam, „Bože, zašto nisam tica“. Ali ja sam niz brdo, „maher“, pa se spustim bez problema. Obad nije mislio da će biti tako, pa je dolje čekao. Valja se sada na drugo brdo popeti, pa se spustiti do doma prvog. Ali to je već sada lakše. Nakon odmora u domu, idemo u „naš“ dom. Sada smo „skoro svi“ . Večera, daj šta daš, svi „morogaju“, a tanjuri nam prazni za tili čas, pa sam zaključila da „morogamo“ za „svaki slučaj“. Danas smo se sunca nauživali pa smo svi dobre volje. Dobili smo i glazbu. Mala Dunja nam je održala sat trbušnog plesa. Super je. Baka, Gorana „ ko fol“ se ljuti, a vidimo kako je ponosna, tako i treba. Sad smo već popili po malo vina ili piva, kako ko, svjetla se gase u 22 h (Ines kaže, ovako se dugo nije naspavala), pa zapravo, mislim da nije niko. Zaspali smo kao bebice.  Sjetili smo se nekih koji nisu mogli ići, pa da „šutim“ „obećane“ su mi girice. Mislim da će biti „obećanje ludom radovanje“. Nešto puno mislim, bolje da sam vježbala hodanje.
Sutra se kreće na dugačku turu, 7 sati. Ja sam si uzela slobodan dan. Ne ide ni Dragica, malo je povrijedila ruku. Ispratimo ih i sjednemo „lapiti“. Onda napravimo „plan hodanja“ i krenemo slobodno odabraim ciljem. Mogu vam reći da smo to pošteno odradili. Evo i pola 6 po podne. Stižu hodači. Vidno umorni, a još vidnije zadovoljni. Pa vidno i „izgoreni“, pričaju šta sam propustila. Prekrasne vidike, Dunjin povratak po Goranin izgubljeni fotić, Franjin „promašaj“ doma, pa uživanje u veeelikom kolaču, a najviše propušteno „ napiti se vode po 10 eura za litru“, navodnici su samo da naglasim. Večera „meksička“. Sada smo se već navikli, ko „domaći“ smo. Goranu smo iznenadili, rođendan joj je.  Dunja je danas obukla „bavarsku“ nošnju. Mala je opasna. Svako ima neku zanimaciju, a ja sam snimila najljepši zalazak sunca do sada. Polako kupimo stvari sa sušenja, brzo će 22 h, svjetla se gase, a sutra ranom zorom moramo na put. Za doručak se ne brinemo, kaže Obad, neće nam uzeti puno vremena, i nije, ali svako je dobio „čak“ dvije šnite kruha. Kako smo se tome smijali, i mislim da ćemo pored prekrasnih vidika i druženja imati bezbroj anegdota za pričanje.
Nedjelja, jutro prekrasno, doručak i u 7 i 15 polazak do busa. Računamo na nekih 3 sata hoda. Kada smo sada vidjeli šta smo po onom „kijametu“ prešli, nismo mogli vjerovati. Kako ko, meni je spust pjesma, evo nas do busa. Gorana me proziva kako brzo hodam, a oni koji me ne poznaju, čudom se čude, a šta ću kad me ide „niz brdo“.  Nazad će mo preko Mađarske, nisam rekla da smo tamo išli preko Slovenije,  pa smo tako „zaokružili“ pola Europe.
Uz put svratimo u Železno, glavni grad pokrajine Gradišće, koji smo razgledali uz pomoć domaćina ( na žalost nisam mu zapamtila ime), a zatim na ručak u Wulkaprodezdorf ( meni dobro poznat kraj). Želje su „ispunjene“, „bečka šnicla, pomfrit i salata“. Probali smo i njihovo domaće vino. Zadovoljni. Idemo dalje. Mađarska, Balaton, rekoh, nema gdje nas nije bilo. U nekoj čardi, sva u cvijeću, pojedemo i kolač. Sad smo kompletni. Konačno kući. Blizu je ponoć.

Šta reći na kraju. Još nešto ima. Dobili smo od vođe puta poklon. Mozart kugle. Kaže Zlatko 50 kalorija svaka, pa si ti misli. Neki su primijetili da je u busu kao u „azili“, ipak 3 eura su 3 eura. Jesam li vam rekla, a možda mi niste odmah povjerovali, događaja kao za 2 tjedna. Prekrasno druženje. Zanatlije su nas prekrasno primili ( ovo kažem zato što sam bila „zanatlija“), svašta vidjeli, ishodali i vođom puta oduševljeni. Ne znam da li će ova priča dospjeti do sviju koji su bili, ali bilo kako bilo, sve vas pozdravljam i svima zahvaljujem na strpljenju i obzirnosti. Pa do neke druge prilike, mašem vam na pozdrav.

Angelina

GALERIJA

Objavljeno: 08.06.2010.

HPD Zanatlija

J. J. Strossmayera 1/I

31 000 Osijek

e_mail:

zanatlija@hpd-zanatlija.hr

Sastanci se održavaju utorkom od
19.30 do 21.00 sat.

Dođite!

Copyright © 2008. HPD Zanatlija Osijek

pridružite nam se