Obilazak SPP-a 2012.g.

Došli smo na kraj prvog ciklusa jednodnevnih izleta po SPP-u u organizaciji PD Zanatlija iz Osijeka i povjerenika SPS-a za ostale planinarske putove izvan SPP-a, Vlade Pavičića.
Ovo je prva skupina planinara koja na ovakav način organizirano obilazi SPP. To je turno hodanje u etapama na cijeloj trasi SPP-a a ne točkasto ili djelomično turno. Prošle godine smo započeli sa akcijom turnog obilaska SPP-a po 5 dionica SPP-a koje se jednom godišnje u svibnju obilaze kroz dvodnevni izlet kako bi prešli svih 300 km puta u 5 godina. Dva planinara iz Bjelovara obišli su SPP “u jednom dahu” kroz 8 dana turnog hoda 2012. Ove godine nismo imali takvih planinara (iako je bilo pokušaja) no nadamo se da će ovaj izazov prihvatiti i drugi kondicijski spremni planinari.
U 7 izleta (od ožujka do studenog) sa prekidom u srpnju i kolovozu zbog godišnjih odmora i drugih visokogorskih aranžmana, ova skupina planinara (35 u prosijeku po turi) prešla je 12 KT od Petrovog vrha do Čelikovića.
Autobus nas je ostavljao i kupio na slijedećim mjestima: Petrov vrh-Španovica-Omanovac-Brezovo polje-Baćin Dol-Piljana-Jegerova livada-Čelikovići. Tamo gdje nas autobus dočeka slijedeći put nas i vrati.
Bez obzira na to što se neke etape u cijelosti mogu prijeći vozilom sve prelazimo pješice (recimo od Crkvenih Vrhovaca do sv. Martina u Lovčiću što je oko 25 km kao i neke kraće etape).
U prosincu imamo stanku, a nastavljamo 27.01.2013 (dakle opet puna 2 mjeseca stanke zbog blagdana i zime). Plan izleta za 2013. možete pogledati na web stranici PD Zanatlije, Osijek. SPP se na ovakav način može obići kroz dvije godine u 16 jednodnevnih izleta koji traju oko 6 sati hoda sa odmorima. To je 16 izleta x 19 km = 304 km, za obavezne KT (31+ vrh Papuka, neobavezna) i jedan (17.) izlet za 3 neobavezne KT (Ružica grad, dom Velika i Lapjak) po proizvoljnoj ruti postojećih staza. Ukupno gledano imamo 2 izleta po 7 sati hoda, 2 po 5 h hoda i 12 izleta po 6 h hoda što je sveukupno 96 sati za cijeli SPP. Kada ovaj ciklus završi u studenom 2013. na Petrovom vrhu, cijela priča se ponavlja. Svakako će biti lijepo vidjeti tko je izdržao sve napore i na završnoj večeri dobio priznanje i značku SPP-a. A tu je i prijelazni pehar SPP-a kojeg na godinu dana dobiva društvo sa najvećim brojem obilaznika za tu godinu.
Kako se cijela priča ponavlja i oni koji su propustili neke etape moći će obići cijeli SPP na ovakav način, a osnovicu grupe činit će opet neki novi planinari zainteresirani za cjelovit obilazak SPP-a. Naravno, uz stručno vodstvo prije svega naših (SPS) povjerenika, lokalnih vodiča i vodiča koji su odlični poznavaoci svih etapa.
Ova akcija višestruko je korisna za sve planinare u Hrvatskoj. Prije svega, redovnim nadzorom puta uvijek smo u prilici obratiti pozornost domicilnim društvima na kritične točke lošije markiranih dionica koje treba brzo popraviti jer je broj planinara koji obilaze SPP sve veći. Stoga SPP treba biti najbolje održavan planinarski put u Slavoniji jer je okosnica ostalih prilaznih putova grebenu (jer SPP je uglavnom grebenski put) svih 6 slavonskih planina. Opće je poznato da dobro markirani planinarski put ne zahtijeva lokalnog vodiča, što je grupama organizacijski lakše jer vođenje mogu organizirati sami bez obzira iz kojeg kraja Hrvatske (a i šire) dolaze. “Obraz” planinarskog društva ili saveza su njegovi dobro ili loše održavani planinarski putovi i obilaznice.
Način na koji planinari (i ostali koji su im se priključili) iz PD Zanatlija Osijek obilaze SPP po svojoj organizacionoj shemi prilaza autobusa pojedinim etapama može poslužiti kao primjer i svim ostalim planinarskim društvima u Hrvatskoj koji žele u jednom danu obići određenu etapu SPP-a za 6 sati hoda što spada u kategoriju jačeg planinarskog izleta i nema manifestacijski karakter (jer planinarskih manifestacija od 3-4 sata hoda u svim društvima ima dovoljno).
Do sada smo na ovoj akciji imali odaziv planinara iz ovih planinarskih društava: Zanatlija Osijek (uvijek najviše-oko 25 planinara), Bršljan Jankovac Osijek, Šumar Osijek, Belišće, Krndija Našice, Petrov vrh Daruvar, Psunj Pakrac, Lipa Lipik, Strmac Nova Gradiška, Klikun Pleternica, Tikvica Županja, Dirov brijeg Vinkovci, Đakovo i Čičak Orašje iz BiH.
Povjerenici SPS-a koji su sudjelovali u ovoj akciji: Vladimir Sonički, Žarko Roček, Željko Brčić-Duša, Zdravko Ećimović, Vladimir Pavičić, Berislav Tkalac i Otmar Tosenberger, predsjednik SPS-a i Komisije za SPP i ostale planinarske putove u Slavoniji, Baranji i zapadnom Srijemu. Povjerenike dionica očekujemo i na novim etapama.

Berislav Tkalac