15. izlet obilaska SPP-a

OBILAZAK SPP-a (MEĐA – CRNI VRH (KT 34) – VRANI KAMEN (KT 35) – PL.DOM PETROV VRH (KT 1))

Završio je prvi ciklus jednog od pet projekata obilaska SPP-a. To je drugi projekt nazvan “Etapno po SPP-u u 16 jednodnevnih izleta”.
Svih 300 km SPP-a u ovom ciklusu prošlo je 8 planinara. 6 iz HPD „Zanatlija“ Osijek, 1 iz HPD „Krndija“ Našice i 1 iz HPD „Tikvica“ Županja. Sveukupno na ovim izletima bilo je preko 220 planinara pojedinačno, i oko 1500 na svim izletima. U projekt se uključilo više od pola društava članica Slavonskog planinarskog saveza.
Na 15. izletu najbrojniji su bili planinari iz HPD „Bršljan-Jankovac“. Oko 100 planinara iz 8 planinarskih društava prešlo je ovu etapu za manje pod 6 sati hoda (od 10:00 do 16:00 sati).
Domaćini su nam na ovoj etapi (kao i na prethodnoj od Novog Zvečeva preko Ljutoča do Međe) bili planinari iz PD „Petrov vrh“ Daruvar. Glavni vodič je bio Slavko Pokorny-Sliva, u sredini Vladimir Sonički sa još nekoliko vodiča, a na začelju kolone, budnim okom pratili su nas Tanja i Ivica, naši novi vodiči iz HPD Zanatlije Osijek, kao i Vlado Pavičić organizator cijelog ovog projekta. Malu ceremoniju čestitanja osmercu sa SPP-a, upriličio je predsjednik SPS-a, Otmar Tosenberger koji je također sa nama prohodao ovu etapu. Vrijeme je bilo sunčano i toplo, vinski gulaš u domu na Petrovom vrhu odličan, kao i čuveni Rajnski rizling bez kojeg nema gulaša.
Detaljnu statistiku o svim izletima vodio je Vladimir Pavičić. Poslije obrade podataka to će biti objavljeno na web stranici SPS-a i drugim planinarskim web stranicama.
S ponosom možemo istaknuti da je ovaj projekt SPS-a zaživio i uspio u svojoj namjeri propagande obilaska SPP-a, te poboljšao kvalitetu održavanja i sigurnosti obilaska SPP-a (sa novim kutijama i pečatima na 35 KT ove obilaznice) uz pomoć članica udruga SPS-a, naših povjerenika, službe markacista i službe vodiča Stanice vodiča Slavonija. U logistiku održavanja SPP-a uključivale su se i Stanice HGSS-a sa područja slavonskih županija. Sve nedostatke koje smo uočili na trasi kao i propuste vezane za KT, pokušat ćemo otkloniti u narednom razdoblju. Sinergijom ove tri službe i većom međusobnom suradnjom, SPP bi svakako dobio na traženoj kvaliteti kojoj svi težimo, pa je taj element suradnje izuzetno važan za permanentno održavanje puta kao i stručno vođenje i spašavanje u planini. Na sreću, možemo konstatirati da u prvom ciklusu nije bilo ozljeda, nepredviđenih situacija i lutanja po planini. S veseljem očekujemo novi ciklus za period od 2014/15, koji započinje zadnje nedjelje u veljači slijedeće godine. Program po mjesecima možete pogledati na SPS-web stranici pod SPP. Svima hvala, i dođite na vaš SPP.

Berislav Tkalac