travanj 18, 2018 Jela Knežević No comments exist

Zbog povećanog interesa za prijevoz na Podunavski pješački put (Aljmaš-Erdut) angažirali smo još jedan autobus, te sada imamo još nekoliko slobodnih mjesta.
Prijaviti se i uplatiti možete Jeli Knežević (mob. 099/731-65-77). 

Polazak u Aljmaš je u nedjelju 22.04.2018. u 7.30 sa parkirališta iza Špara na Sjenjaku.

travanj 16, 2018 pdzadmin No comments exist

3. Izlet novog ciklusa započinjemo na najudaljenijoj točci Omanovcu (KT4). Za razliku od prva dva izleta od kojih je prvi otkazan, a drugi praćen kišom i blatom, na ovom izletu je bilo vrlo ugodno, suho i toplo vrijeme. Kako je ovaj put bio nešto veći odaziv planinara (malo više od 30, “Zanatlijinih” 11) na put smo krenuli s većim autobusom od onog prošlog, blizanca “Planinka”.
Tradicionalno smo se osladili burekom i kavom u Našicama i nastavili put prema Omanovcu. Sunčan dan je zagrijao atmosferu u autobusu kojem grijenje nije baš radilo, zapravo je samo grijanje i radilo pa smo iza Biškupaca napravili malu pauzu za hlađenje planinara. Put nastavljamo prema Omanovcu gdje je nadomak planinarskom domu i autobusu bilo malo prevruće pa se kratko zaustavljamo da se i on rashladi.
Nakon slikanja i kratkog opisa staze krećemo na hodanje u 10:45. Put kreće spustom od gotovo 200m visine, primjerenog naziva puzavac, srećom bilo je suho vrijeme pa nije bilo većih problema kod spusta. Nakon toga slijedi uspon i pratimo put do Velike Poljane. Prvi puta prolazimo starom trasom SPP-a, jer je obavljeno razminiranje tog dijela, pa ipak znakovi uz put upozoravaju da se ne silazi s puta.
Na Velikoj poljani pored ruševina starog planinarskog doma pravimo pauzu za ručak i uzimanje žiga KT5.
Nakon ručka iz ranca krećemo dalje i do Brezovog polja stižemo u planirano vrijeme (15:30), odrađujemo slikanje i uzimanje žiga KT6. Ovdje završavamo službeni dio izleta, ali zbog nemogućnosti dolaska autobusa do naše lokacije spuštamo se do planinarske kuće Strmac.
Put do Strmca traje oko 2.5h i spuštamo se oko 650 m nv, ali obećano pivo u plananiraskoj kući Strmac sve drži u dobrom raspoloženju. Nažalost po dolasku ne nalazimo obećano pivo niti žig KT7, pa pomalo izgubljena morala sjedamo u autobus.
Rapoloženje popravlja odlazak u restoran Schön Blick kod Vetova gdje se uz sladoled sliježu dojmovi prijeđenih 21km. Vožnju u povratku kući kratimo veselom i složnom pjesmom u autobusu, a vozač zbog toga u rekordnom vremenu dolazi do Osijeka oko 21:30h.

Zahvaljujemo se Berislavu Tkalcu koji nam je put obogatio pričama iz povijesti toga kraja, te glavnom vodiču Robertu Gergurcu na organizaciji SPP-a i vodičima Kristijanu Copaku i Josipu Karakašu koji su nas sigurno vodili na putu. više...

ožujak 18, 2018 pdzadmin 1 comment

Početak novog ciklusa SPP-a započinjemo 2. izletom (1. izlet je bio odgođen zbog iznimno velikih količina snijega te će se nadoknaditi) koji prolazi trasom Španovica – Čaklovačka Kula (KT3) – Omanovac (KT4). Vremenska prognoza za subotu 17.03.2018. bila je dosta loša te je najavljena jaka kiša, usprkos prognozi odlučeno je da će se izlet održati. Na izlet je krenuo manji broj planinara PD “Zanatlije” (7) te smo “retro” autobusom, koji smo u šali nazvali “Planinko”, stigli u Španovicu oko 10h. Na početku hodanja nas je dočekala srednje jaka kiša uz nešto vjetra. Ubrzo ulazimo u šumu gdje se jačina vjetra smanjila te nailazimo na veliki broj nabujalih potoka i blatan teren. Dio trase do Čaklovačke Kule (KT3) bio je popraćen slabijom kišom te prelaskom preko nekoliko nabujalih potoka, nakon 1:45h hoda stižemo do Čaklovačke Kule (KT3) gdje pravimo kraću stanku za odmor i slikanje. Moram napomenuti da je ovo prva skupina planinara SPP-a koja je prošla ovom trasom jer je nedavno trasa razminirana. Ubrzo nastavljamo kretanje trasom prema Omanovcu (KT4) te se na pola puta pojačava kiša te teren postaje sve lošiji. Nakon 3:40h hodanja, vrlo blizu Planinarskog Doma Omanovac, nailazimo na iznimno blatan teren gdje smo bili prisiljeni napraviti kratku stanku dok vodiči ne pronađu trasu za obilazak blatnog terena. Loši vremenski uvjeti su nas usporili, iako je ruta skraćena s 14.6km na 12.5km, prolazak rute se s očekivanih 3:30-4h produžio na 5:30h. Bez obzira na loše uvjete na terenu svih 30 planinara, koji su sudjelovali na SPP-u, ostalo je dobrog raspoloženja te nas je domar Deki dočekao s toplim obrokom. Polazak s Omanovca je bio u 17h te smo povratak u Osijek tradicionalno popratili s pjesmom u “Planinku”.

Ovim putem želimo zahvaliti vodičima Maji Buljubašić i Kristijanu Copaku na organizaciji SPP-a te Žarku Ročeku i Zoranu Milakoviću što su prošli trasu i utvrdili stanje na terenu. više...

ožujak 12, 2018 Jela Knežević No comments exist

Pretražujući Internet, sadržaje na facebooku Zdenko Vuk je naišao na stranicu koja povezuje planinarenje i turističke staze duž naše morske obale i pomislio zašto ja ne bih sa svojim planinarskim Društvom pošao u tu avanturu. Cjelokupnom stazom do sada organizirano nitko nije prošao, a pogotovo nije hodao Istarskim dijelom staze, zašto mi ne bismo bili prvi.

Iznio je svoju ideju na glas i mi smo se s njom složili te krenuli u realizaciju. više...

veljača 26, 2018 Jela Knežević No comments exist

U subotu 17.02.2018. godine na redu je bio još jedan u nizu izleta po Europskom hodočasničkom putu. Budući da smo u prošloj godini završili sa hodanjem po Mađarskom dijelu trase, na red je došla prva etapa hodanja u Hrvatskoj, dionica od Baranjskog Petrovog Sela do Bocanjevaca u dužini od 24 kilometra koje smo prehodali u osam sati hoda s pauzama. Nazočan je bio 21 planinar iz našeg društva, jedan planinar iz PD Krndija Našice te ukupno šest planinara iz PD Belišće, od kojih je troje prehodalo cijelu trasu, a troje nam se priključilo u Valpovu. Vrijeme je bilo ugodno za hodanje, poluoblačno sa sunčanim razdobljima i ne previše hladno, s obzirom na doba godine.

Hodanje smo započeli u pola devet kod groblja u Baranjskom Petrovom Selu, odakle smo krenuli prema centru sela, a zatim  glavnom ulicom do kraja sela pa kroz polja prema Novom Bezdanu. To je malo baranjsko selo koje smo prošli za desetak minuta te nastavili preko poljskih puteva do nasipa uz Dravske kanale. Nakon 40 minuta hoda izašli smo na cestu Baranjsko Petrovo selo – Belišće i njome se uputili u pravcu Belišća. Zastali smo kod spomenika Hrvatskim braniteljima, zapalili svijeću i odali počast. Na izletištu  „stara Drava“ napravili smo kraću pauzu, a zatim nastavili pješačkom stazom  do Belišća gdje smo stigli oko 12 sati. Naš sljedeći cilj bila je crkva Sv. Josipa Radnika na ulazu u Belišće. Zahvaljujući našim ljubaznim domaćinima iz PD Belišće, koji su hodali s nama, imali smo priliku razgledati je i kratko se pomoliti u njoj. Put nas je dalje vodio ulicama Belišća sve do Valpova, preko Zelenog brijega i crkve Sv. Roka. U Valpovu smo opet napravili kratku pauzu kod kuće našeg prijatelja planinara Zorana Markovića. On i negova supruga ljubazno su nas počastili čajem, kavom, sokovima i domaćim delicijama.Tako okrijepljeni nastavili smo valpovačkim ulicama sve do centra grada, crkve Bezgriješnog začeća Blažene djevice Marije i dvorca Norman – Prandau,a zatim dalje prema izlazu iz grada u pravcu sela Gorica  i Bocanjevci gdje smo i stigli oko 16.30 sati. Ondje nas je čekao autobus i sretne i zadovoljne vratio u Osijek. više...

veljača 23, 2018 Jela Knežević No comments exist

Zbog vremenskih uvjeta odgađa se 1. izlet 4. ciklusa SPP-a: PETROV VRH – VELIKI JAVORNIK – ŠPANOVICA koji je planiran za 25. veljače 2018.g.

O novom terminu održavanja ovog izleta naknadno ćete biti obaviješteni.