siječanj 16, 2018 Jela Knežević No comments exist

U subotu 27.01.2018. godine održat ćemo markacističku akciju uređenja, čišćenja i markiranja staze od ceste kod Jankovačkog ulaznog mosta do kote 594 (greben Sokoline).

Polazak iz Osijeka je u sedam sati, ide se osobnim automobilima, a početak radova je u devet sati. Sa sobom ponijeti nešto od ručnog alata (škare, sjekiricu, manju pilu, rukavice…).
Doći u prikladnoj radnoj odjeći i obući. više...

siječanj 3, 2018 Jela Knežević No comments exist

Sastanak markacističke sekcije našeg društva održat ćemo u utorak 09.01.2018. godine u 18.30 sati u prostorijama društva.

Pozivamo markaciste da se odazovu sastanku kako bismo dogovorili smjernice djelovanja sekcije u ovoj godini.

siječanj 3, 2018 Jela Knežević No comments exist

Sve planinarke i planinare koji su se prijavili kao polaznici opće planinarske škole obavještavamo da će prvo predavanje biti održano 16. siječnja 2018. godine u prostorijama Društva, Strossmayerova 1, sa početkom u 17.30 sati.

Predavanja će se održavati utorkom od 17.30  do 19.45 sati. više...

prosinac 11, 2017 Jela Knežević 2 komentara

Deset planinara iz našeg planinarskog društva je i ove godine bilo na planinarskom izletu Nepoznati Papuk povodom Međunarodnog dana planina. Izlet je dana 10.12.2017. godine po 12. put održan u organizaciji Parka prirode Papuk, odnosno njihovog rendžera Mire Mesića, a pod pokroviteljstvom udruge Slavonski planinari i Hrvatskog planinarskog saveza. Domaćin nam je ovaj puta bila općina Kaptol, na čijem se teritoriju odvijao veći dio izleta, a lijepo su nas ugostili u toplini svog vatrogasnog doma. Također, dvije povijesničarke – arheologinje uputile su nas u povijest istraživanja željeznodobnog loklaliteta po kome je ovo područje vrlo značajno u arheološkim krugovima. Riječ je o grobovima na dva lokaliteta, Čemernica i Gradci, koji datiraju iz starijeg željeznog doba, odnosno od 7. do 3. stoljeća prije Krista. Vrlo su bogati prestižnim predmetima, naoružanjem i vrlo finom keramičkom građom tipičnom za istočni halštatski krug. Do sada je istraženo 17 od ukupno 25 pronađenih grobova – tumula koji su karakteristični po tome što imaju oblik humka pravilnog kružnog oblika po čemu se odmah vidi da nisu prirodni. Na brdu Gradci pronađeno je i utvrđeno naselje po čemu možemo zaključiti da je kneževsko središte u Kaptolu imalo veliku važnost u komunikacijskoj mreži koja je tijekom starijeg željeznog doba povezivala razvijena kulturna i proizvodna središta u Grčkoj i Italiji s bogatim sjedištima halštatskih kneževa u središnjoj Europi.

Izlet je bio organiziran na dvije trase, kraćoj u trajanju od dva i pol sata hoda i dužoj u trajanju od pet i pol sati hoda. Kraća je obilazila arheološke lokalitete na Čemernici i Gradcu, a zatim se spuštala natrag u Kaptol. Duža trasa vodila nas je više...

prosinac 11, 2017 Ksenija Vilić 2 komentara

Petak, 8. prosinca „sedamsto petnaest“ puta pregledavamo prognozu, opet zovemo Ivicu u dom na Japetiću, razgovaramo s prijevoznikom i odlučujemo: idemo!

Samobor je lepi varoš, a Samoborska gora prekrasno planinarsko odredište  te smo odlučili Dan planina obilježiti upravo tamo. Ekipica od 18 odraslih i 1 osmogodišnjeg, ali zato vrlo iskusnog  planinara, krenula je u samoborsku avanturu s prilično neizvjesnim ishodom. Put je protekao u vedrom raspoloženju i ugodnom vremenu. Nakon Jastrebarskog pomno pratimo karte, zaostale hrpice snijega uz inače suhu cestu i uz prve kapi sitne kišice stižemo do Planinarskog doma Žitnica na Japetiću. Ne znamo što je bilo toplije: prijazni domaćini ili najtoplije ugrijan dom u kojemu smo ikada bili. Večer protječe u praćenju prognoze, kartanju, planiranju ture u svim vremenskim uvjetima, pjevanju, kartanju, praćenju prognoze, kartanju,…. više...

studeni 29, 2017 Jela Knežević 1 comment

U petak 24.11.2017. godine u 16.00 sati osam članova našeg društva krenulo je  iz Osijeka prema Zagrebu na još jednu dionicu Zagrebačkog romarskog puta.

Putovanje nas je vodilo podravskom magistralom i uz jednu usputnu stanicu stigli smo do Zagreba, a zatim oko 21.30 i u planinarski dom Runolist, na Medvednici. Tu smo imali dogovoreno noćenje. U domu nas je dočekao domar Igor Hodak. Nakon večere i kratkog druženja otišli smo na spavanje. više...

studeni 16, 2017 Jela Knežević

        PD „Zanatlija“ Osijek, organizira opću planinarsku školu koja će se održati od siječnja do ožujka 2018. godine.
Teoretski dio nastave, po službenom programu, održavat će se utorkom od 18:00 do 20:00 sati u prostorijama Društva (Osijek, Strossmayerova 1/I. kat).

Program opće planinarske škole odvijati će se sukladno važećem „Pravilniku o općoj planinarskoj školi u Hrvatskom planinarskom savezu“ koji je važeći od 2. travnja 2016. godine. Svi polaznici koji uspješno završe opću planinarsku školu dobivaju službenu diplomu Hrvatskog planinarskog saveza . više...

studeni 14, 2017 pdzadmin

Dragi članovi i prijatelji Društva,

      planinarsko društvo “Zanatlija” Osijek poziva sa zadovoljstvom članove i prijatelje Društva te zainteresirane građane na promociju i prigodnu prodaju knjiga autora Hrvoja Zrnčića , koje će se održati u prostoru PD “Zanatlija” Osijek, Strossmayera 1/I. kat, u utorak, 28. studenoga 2017. godine s početkom u 19:00 sati. više...

listopad 23, 2017 pdzadmin

   Dio projekta  “Europski hodočasnički put”, koji provodi istoimena udruga iz Budimpešte, a financira ga Europska unija kroz Program prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska, završen je 2015. godine. U istoimeni projekt bili su uključeni Grad Pécsvárad i Općina Beremend u Mađarskoj,  te Našice u Hrvatskoj. Hodočasnički put počinje u poljskom gradu Czestochowi, a završava u Međugorju. Projektom je organiziran i dio trase kroz Mađarsku, od Esztergoma do Máriagyüda, odnosno granice s Hrvatskom. U Hrvatskoj je uređen dio od granice, odnosno od Baranjskog Petrovog Sela, sve do Našica.

     Naše Planinarsko društvo „Zanatlija“ iz Osijeka, djeluje u nekoliko sekcija, od kojih je jedna Sekcija Sv. Josipa Radnika- usmjerena na planinarenje pod okriljem vjere. Saznavši za ovaj projekt, odlučili smo proći dio Europskog hodočasničkog puta od Pécsvárada do Našica u nekoliko jednodnevnih izleta. Prvi je izlet bio u lipnju 2016. godine i hodali smo od Pécsvárada do Kövestetö. U organizaciji i realizaciji cjelokupnoga projekta uveliko su nam pomogli dragi prijatelji iz Mađarske gsp.Rudolf Bognar i gsp.Sándor Jakab koji su sudjelovali u trasiranju i obilježavanju puta, a bili su i naši vodiči cijelim putem kroz Mađarsku. više...

listopad 18, 2017 pdzadmin

U subotu 21.10.2017. godine organiziramo malu radnu akciju pretovara crijepa u Batini na zemljištu Društva. Mole se svi koji su voljni pomoći da se jave Vladimiru Pavičiću na mob. 091 22 71 789. Prijevoz osiguran, završetak radne akcije do podneva.