Loading Events

« All Events

 • This event has passed.

Žumberak

6 srpnja 06:00 - 7 srpnja 21:00

310kn

06. i 07. srpnja 2019. g. – ŽUMBERAK
PK SCOUT Koretići, Gradina Tušćak i Zečak (KT HPO)

 

Žumberačka gora proteže se na granici između Hrvatske i Slovenije, između Savinih pritoka Krke i Kupe. Bogata je bjelogoričnim šumama, a ima i nešto crnogorice na obroncima Pliješa i Ječmišta.Predivne livade pune su šarenog cvijeća, pa i onog rijetkog zakonom zaštićenog (gospina papučica, zlatni ljiljan), a najljepše su u kasno proljeće kada dolaze do punog izražaja.
1999. g. Žumberačka gora proglašena je Parkom prirode, zajedno sa Samoborskim gorjem. Najviši vrhovi Žumberačke gore su Sveta Gera (1178m), Pliješ (977m), Ječmište (976m) i Zečak (795m).
U istočnom dijelu Žumberačke gore, između Stojdrage na Žumberačkoj cesti i rječice Bregane, pruža se dvoglava gorska kosa Tuščak. Sa svoja 602 m nadmorske visine nije visoka i s rijetkim vidicima jer je prekrivena šumom, no planinare je privukao njen profil u obliku izdignutog stožca i ostaci prastarog grada Tuščaka (585 m) na nižem vrhu. Gradina Tuščak se sastoji od ostataka dviju kula. S jedne puca prekarasan vidik na Stojdragu, dok je s ostalih strana obrasla šumom. Druga kula je nešto manja i teže se nazire jer je smješetna u šumi, pa su u njoj, zaštićene od vjetra, postavljene drvene klupe i dva stola za odmor. Na vrhu, u kamenim ruševinama, na jednom debljem drvetu, pričvršćena je drvena kutija s upisnom knjigom i žigom Hrvatske planinarske obilaznice. Metalni žig je na zidu donje kule.
Zečak se nalazi na nadmorskoj visini od 795 m. S ove travnjačke zaravni u istočnom dijelu Žumberka puca prelijep pogled na okolna brda, sve do Svete Gere – najvišeg vrha Žumberačke gore na zapadu, i Japetića – najvišeg vrha Samoborskoga gorja na istoku te na mala, uokolo raštrkana sela. Vrh je označen natpisom na drvetu. Na susjednom drvetu pričvršćena je metalna kutija s upisnom knjigom i žigom Hrvatske planinarske obilaznice.

Plan puta:

 • Subota 06.07.2019.
  6:00 polazak iz Osijeka sa parkiralište kod autopraonice na Sjenjaku (uobičajeno). Vožnja autoputom prema Zagrebu i Samoboru, a zatim u Žumberak dolinom Breganice do planinarske kuće Scout u Koretićima. Smještaj u kuću, a zatim polazak na hodanje prema gradini Tušćak(KT HPO-a). .
  Planinarska ruta: Koretići PK Scout – Kravljak – Tušćak gradina (s povratkom)
  Vrijeme hodanja: 3 sata
  Visinska razlika: 250m
  Težina puta: nezahtjevan planinarski markirani put
  Opcija: Ukoliko bude vremena i bude zainteresiranih, može se otići i na Noršičku Plešivicu, također KT HPO (za Samoborsko gorje), koja je udaljena od PK Scout oko sat vremena hoda.
  Nakon hodanja večera i zabava uz logorsku vatru u PK Scout, noćenje.
 • Nedjelja 07.07.2019.
  7:00 ustajanje, doručak, pospremanje stvari i pripreme za hodačku turu na Zečak(KT HPO-a) Polazak na turu u 8 sati.
  Planinarska ruta: Koretići PK Scout – Šimraki – Delivuki – Paukovići – Zečak (s povratkom)
  Vrijeme hodanja: 6 sati
  Visinska razlika: 450m
  Težina puta: nezahtjevan planinarski markirani put
  Po završetku hodanja, predvidivo u 14 sati, krećemo busom natrag za Osijek uz kraće zadržavanje na izletištu Divlje vode i Samoboru. Predviđen dolazak u Osijek oko 21 sat.

Potrebna oprema: čvrste planinarske gojzerice, odjeća u skladu s vremenskim prilikama i godišnjem dobu (zaštita od sunca, zaštita od kiše), ponijeti tekućine prema osobnim potrebama, planinarski štapovi preporučeni.
.
Informacije o prehrani: U PK Scout nemamo organiziran obrok, ali je moguće ponijeti nešto za ispeći ili roštiljati za subotnju večeru. Ostali obroci prema vlastitoj potrebi, s tim da se u nedjelju pri povratku može nešto ručati na Divljim vodama ili u Samoboru (bar kremšnite!).

Informacije o prijevozu: Planirani prijevoz je manji autobus, cijena prijevoza 270 kn na bazi 25 osoba.

Ostali troškovi: noćenje 40 kn i ostalo prema osobnim potrebama

Prijave i uplate: Jela Knežević

Pratite nas i lajkajte

Details

Start:
6 srpnja 06:00
End:
7 srpnja 21:00
Cost:
310kn
Event Categories:
, ,

Organizer

Jela Knežević
Phone:
099-731-65-77
Email:
jela.knezevic@gmail.com