Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Zagrebački romarski planinarski put, 3. dionica

26/05/2018 08:00 - 27/05/2018 17:00

280kn

Zagrebački planinarski križni put u
Mariju Bistricu – Zagrebački romarski put
3. Etapa Marija Bistrica – Zagreb

Prošli put stigli smo od Hunjke preko Grohota, Rumleca i Laza Bistričkog do Marije Bistrice. Kako se dio obilaznice od Marije Bistrice do Rumleca ponavlja, odlučili smo se obilaznicu nastaviti od Rumleca prema Zagrebu. Do Rumleca dolazimo od sela Planina Donja, preko Lipe.

Subota, 26.svibnja, 2018.

Polazak iz Osijeka u 6.00 prema Zagrebu, uz jednu usputnu pauzu. Dolazak u Planinu Donju predvidivo u 10 sati i početak uspona u trajanju od jednog sata do PD Lipe.
Planarski dom “Lipa” izgradilo je 1967. godine Planinarsko društvo “Lipa” iz Sesveta. Dom se nalazi na uzvisini zvanoj Rog na nadmorskoj visini od 709 m zbog čega dom ima puni naziv “Lipa-Rog”. Pored doma je 1970. godine postavljen stup s rešetkastom konstrukcijom i platformom – vidikovac (popularno zvan “piramida”), a ovaj je vrh i KT Hrvatske planinarske obilaznice.
Ispod doma nalazi se prostrani proplanak na kojemu je pored šume Kapelica Hrvatskih mučenika.
Nakon Lipe produžujemo prema Rumlecu, a odande se spuštamo prema kapelici Majke Božje Snježne (X postaja križnog puta).
Kapelica Marije Snježne je gotska kapelica (na nadmorskoj visini od 525 m) sagrađena je 1829. Godine, a oslikana je narodnim prizorima čučerskog kraja. Kapelica se nalazi u predjelu zvanom Luščica podno brijega Stražnjec (628 m). Kapelica pripada župi u Čučerju.
Nastavljamo put spuštajući se do raspela u Bidrovcu, kapelice Sv. Vida u Markuševačkoj Trnavi i crkvi Sv. Šimuna i Jude Tadeja u Markuševcu (XI; XII i XIII postaja križnog puta). Sve ukupno 4-5 sati hoda s pauzama. Uspon je jedino na dijelu prema Lipi, oko jedan sat, ostalo je nizbrdica i ravničarski dio.
Prijevozom ćemo doći od Markuševca do crkve Sv.Šimuna na Ksaveru gdje smo 2016. započeli naš obilazak. Ondje je zadnja postaja križnog puta i na taj ćemo način zaokružiti ovu obilaznicu. Prijevozom odlazimo na vršni dio Medvednice, u Risovu jazbinu na noćenje.
Planinarska kuća “Risova jazbina” nalazi se 10 min hoda sjeverno od Planinarskog doma “I.Pačkovski” (“Puntijarka”) na samom planinskom vrhu imenom Puntijarka (između radarske postaje i državne hidro-meteorološke postaje). (Inače vrh Puntijarka na 990 m nadmorske visine drugi je po visini vrh Medvednice.)
“Risova jazbina” je objekt u vlasništvu Meteorološkog zavoda RH koji je dan na korištenje Planinarskom društvu “Naftaplin” koje je osnovano u Zagrebu 1974. godine na incijativu zaposlenika tvrtke Naftaplin.
Objekt raspolaže s 20 ležaja i blagovaonicom s 30 sjedišta te opskrbljenom kuhinjom u kojoj možemo pripremiti tople napitke. Ukoliko želimo, domaćini će nam ponuditi piće po pristupačnim cijenama. Nemamo dogovorenu večeru, kompletna prehrana za vrijeme izleta je u vlastitom aranžmanu. U nedjelju, kad se spustimo u Zagreb, odnosno do Blizneca, ondje ima restoran „Pilana Bliznec“ u kome se može nešto pojesti. Kuća također ima kupatilo s tušem i toplom vodom. Ležajevi imaju jastuke i deke, poželjno je ponijeti svoju posteljinu ili vreću za spavanje.

Nedjelja, 27.svibnja, 2018.

Ustajanje oko sedam , doručak i pripreme za hodanje. Stvari spremamo u prijevoz, a mi krećemo prema vršnom dijelu Medvednice i njegovom najvišem vrhu Sljemenu (KT HPO) i Sljemenskoj kapelici, za što nam treba oko pola sata hoda.
Sljemenska Kapelica Majke Božje Sljemenske (Kraljice Hrvata) je izgrađena 1932. godine prema projektu arhitekta Jurja Denzlera, a oslanja se na građevinske oblike crkvene umjetnosti iz doba prvih hrvatskih vladara, na kakve još danas nailazimo u Dalmaciji. Građena je od sljemenskog zelenog kamena i skladno je uklopljena u ambijent šume.
Crkva je zamišljena kao spomenik 1000 godišnjice hrvatskog kraljevstva i 1300 godišnjice pokrštenja Hrvata, na što podsjećaju detalji unutrašnjosti prožeti motivima iz domaće umjetnosti i povijesti. Zbog izrazitih kulturno-povijesnih, arhitektonskih i ambijentalnih vrijednosti službeno ja zaštićena kao kulturno dobro (Z-2392). U kapelici se vikendom redovito održavaju mise, a najpoznatija je “polnoćka” koju pohodi veliki broj planinara.
Ondje ćemo prisustvovati Svetoj misi u deset sati. Nakon mise, spuštamo se preko Puntijarke i Bikčićeve staze do Blizneca.
Bliznec je vrlo staro naselje. Najprije je pripadalo Medvedgradu, a sredinom 13. st. Bela IV. ga daruje dominikancima (tada se zvao Blizna). Na potoku Bliznecu nekad je bila mlinarska kolonija gdje se vodeničarski zanat njegovao iz generacije u generaciju.
Pored potoka Bliznec nalazi se lugarnica “Bliznec”, u kojoj je sjedište javne ustanove “Park prirode Medvednica”. Uz nju se nalazi kapelica Majke Božje od Puta.
Ispod lugarnice Bliznec, uz nekadašnju gradsku mitnicu, sagrađena je 1898. god. pilana “Bliznec” koja je nekoliko puta bila obnovljena, sve dok nije propala za vrijeme Drugog svjetskog rata, a služila je za proizvodnju tačaka. Šumarija Zagreb obnovila ju je 1992. god. u obliku malog muzeja koji sadržava turbinu, dva venecijanska drvena gatera, stroj za obrezivanje piljene građe i stroj za brušenje pila, a okolicu uredila kao prostor za odmor i učenje. Tu se nalazi i spomenuti restoran u kome možemo nešto pojesti, ko želi.
Put od Sljemenske kapelice preko Puntijarke do Blizneca traje oko dva i pol sata hoda s pauzama, sve nizbrdo.
Oko 14.00 sati krenuli bismo za Osijek, gdje bismo trebali stići oko 18.00 sati.

Cijena izleta (prijevoz i noćenje): 280kn

Polazak: subota 26.05.2018. 6.00 ujutro s parkirališta iza INTERSPARA na Sjenjaku (uobičajeno)
Povratak: nedjelja 27.05.2018. oko 18.00 sati

Za izlet nosimo uobičajenu planinarsku opremu – slojevita odjeća, vreća za spavanje, zaštita od kiše, planinarske cipele, štapovi za hodanje. I naravno, vedro i veselo raspoloženje! Izlet nije kondicijski zahtjevan i primjeren je svim dobnim skupinama.
Prijave i uplate na sastancima PD Zanatlije utorkom od 19.30 kod Jele Knežević. Dodatne informacije i prijave telefonom kod Ružice Petrović 091 602 20 46.

Vodič izleta:
Željko Petrović
091/730-41-29

Pratite nas i lajkajte

Details

Start:
26/05/2018 08:00
End:
27/05/2018 17:00
Cost:
280kn

Organizer

Željko Petrović