Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Našička geološka staza

20 siječnja

Našička geološka staza (NGS) otvorena je 22. rujna 2002. godine, u godini obilježavanja Međunarodne godine planina, 80. obljetnice organiziranog planinarstva u Našicama i 40. obljetnice djelovanja PD „Krndija“ Našice.

NGS vodi kroz sjeveroistočne predjele planine Krndije i većim dijelom slijedi markiranu trasu Našičkog planinarskog puta (NPP). Na stazi se nalazi 12 posebno odabranih, stručno obrađenih i obilježenih geoloških lokaliteta (točaka).

Započinje na kraju sela Seone, u okruženju izletišta kod izvora našičkog vodovoda, koje je uređeno natkrivenim odmorištem sa stolovima i klupama. Vodovod je stavljen u uporabu daleke 1906. godine kao prvi vodovod u tadašnjoj Virovitičkoj županiji i od tada je omiljeno izletište Našičana. Ovdje se nalazi i glavni „portal“, odnosno table s podacima o stazi i skicom staze sa pravcem kretanja i smještaj geoloških točaka od Seone od Gradca Našičkog.

Staza ima i poučni karakter i utemeljena je s namjerom da nam približi dio naše geološke baštine, omoguć znanja o Krndiji, o vrhovima njenih stijena, njihovoj starosti i načinu postanka, te iščezlom biljnom i životinjskom svijetu.

Posebne zanimljivosti čine nalazi pretpovijesnog nosoroga, morskoga psa, brojni fosilni nalazi školjaka, morskih ježinaca, puževa, koralja i slično. Ujedno, obilazak staze upozorava i na povijesne zanimljivosti Krndije-postojanje antičke rimske ceste, srednjovjekovni grad iz 14. stoljeća, nekadašnji i sadašnji kamenolomi, napušteni rudnik ugljena, te poznata i nepoznata grobišta vojnika i civila (osobito iz II. svjetskog rata).

Sadržaji staze namjenjeni su prije svega mladima u školama, kako bi održavanju „nastave u prirodi“ na licu mjesta upoznali prirodoslovnu baštinu ovoga kraja i njene povijesne zanimljivosti, a o važnosti staze postoji zainteresiranost ne samo planinara već i stručnjaka različiti profila (geolozi, biolozi, geografi, šumari, ekolozi i dr.).

Ukupna dužina staze iznosi oko 15km i može se prohodati za 7-8 sati, uključujući kraće odmore i zadržavanja na geološkim točkama.

Plan puta:

7:00 polazak iz Osijeka, parkiralište kod autopraonice na Sjenjaku (uobičajeno). Polusatna pauza u Našicama za kavu i burek. Povratak je planiran u kasnim popodnevnim satima, oko 18.00 sati.

Vožnja cestom od Osijeka prema Našicama do sela Seona kod Našica. Zaustavljanje na kraju sela i kretanje na hodačku turu.

Planinarska ruta: Seona – vodovod – partizansko groblje – Bedemgrad – Gradac..

Vrijeme hodanja: 7 h; ukoliko vrijeme bude nepovoljno za dugotrajnije hodanje, skratit ćemo planinarnu turu na 4 sata.

Visinska razlika: 

Težina puta: nezahtjevan planinarski markirani put

Potrebna oprema: čvrste planinarske gojzerice, odjeća u skladu s vremenskim prilikama i godišnjem dobu (kapa, šal, rukavice, slojevita odjeća), ponijeti zaštitu od kiše, ponijeti min. 1L tekućine, planinarski štapovi preporučeni.

Informacije o prehrani: ponijeti hrane prema osobnim potrebama, ujutro polusatna pauza u Našicama za kavu i burek. Duža pauza za ručak predviđena putem oko 13 sati..

Informacije o prijevozu: Planirani prijevoz je unajmljeni manji autobus, cijena prijevoza 60 kn na bazi 30 osoba. 

Prijave: utorkom na sastancima Društva kod Vlade Pavičića, na mail ruzicapetrovic62@yahoo.com ili mob. 091 602 20 46 kod Ružice Petrović

Vodič: Željko Petrović; mob. 091 730 41 29

Pratite nas i lajkajte

Details

Date:
20 siječnja
Event Categories:
,

Organizer

Željko Petrović