Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

5. Zimski uspon na vrh Papuka

30/12/2018 06:00 - 20:00

30kn

DSCF5546U protekle četiri godine penjali smo se na najviši vrh Papuka s nekoliko različitih strana čime smo pokazali raznolikost mogućnosti našeg domicilnog gorja. Svaki uspon ostao nam je u lijepoj uspomeni, a vremenske prilike, koje su nas pratile, također su bile vrlo raznolike – od obilja snijega na prvom usponu, do proljetnog ugođaja na sljedećem. Uglavnom, nastavljamo ovu lijepu tradiciju završetka planinarske godine i ovogodišnjim usponom na naš najbliži „skoro tisućnjak“.

Ove godine odlučili smo se za turu koja počinje na Poljanicama iznad Velike, vodi makadamom uz rječicu ponornicu Radovanku, koja je bila tema Međunarodnog dana planina 2016. godine, do stijenjaka i alpinističkog vježbališta Sokoline. Nastavljamo pored Babine pećine do kraja makadama, a zatim laganim usponom do Orahovih voda koje su i izvor ponornice Radovanke. Dalje nastavljamo poznatim putem prema Vratnicama i ulazu Zvečevačkom, odakle ćemo se s nove sjeverne strane uspeti na vrh Papuka.

Plan puta:

6:00 polazak iz Osijeka, parkiralište kod autopraonice na Sjenjaku (uobičajeno). Povratak je planiran u kasnim popodnevnim satima, oko 18.00 sati.

Vožnja cestom od Osijeka prema Našicama gdje ćemo napraviti uobičajenu jutarnju polusatnu pauzu za doručak i kavu. Nastavljamo prema Velikoj i početnoj točki hodanja kod Poljanica.

Predvidivi početak hodanja u 8.30 sati. Tura je dugačka vremenski, ali nije previše zahtjevna, nema velikih uspona, osim na samom kraju gdje imamo kratak uspon na vrh u trajanju od 15-20 minuta.

U slučaju lošeg vremena, obilje snijega, kiša i sl. prilagodit ćemo hodanje situaciji na terenu i izmjeniti planiranu rutu puta.

Planinarska ruta: Poljanice – stijenjak Sokoline- ponornica Radovanka – Babina pećina – Orahove vode – Vratnice – Ulaz Zvečevački – jelenska staza – vrh Papuka ( i natrag)

Vrijeme hodanja: 6 h

Visinska razlika: 550 m 

Težina puta: zahtjevniji planinarski markirani put, potrebna kondicijska spremnost za šestosatno hodanje

Ukoliko se pokaže potreba i neko od planinara ne želi ići do vrha, organizirat ćemo kraću rutu : Poljanice – stijenjak Sokoline – Babina pećina – Stražemanski grad – Velika u trajanju 3-4 sata laganog hoda.

Potrebna oprema: čvrste planinarske gojzerice, odjeća u skladu s vremenskim prilikama i godišnjem dobu (kapa, šal, rukavice, slojevita odjeća), ponijeti zaštitu od kiše, ponijeti min. 1l tekućine, čeona lampa i planinarski štapovi obavezni.

Informacije o prehrani: ponijeti hrane prema osobnim potrebama, pauza za jelo predviđena na vrhu oko podneva, a po završetku  ture, iza 15 sati, planiramo odlazak u planinarski dom Lapjak na topli čaj i hladno pivo. Ondje će biti organiziran i ručak u pripremi Gastro sekcije Društva (Dragiša Ribić, Vlado Grubišić), čobanac po cijeni od 20 kuna. Uplate za jelo možete izvršiti kod prijave i plaćanja izleta kod našeg predsjednika Vlade Pavičića.

Informacije o prijevozu: Planirani prijevoz je autobus, cijena prijevoza je 30.00Kn.

Prijave: utorkom na sastancima Društva kod Vladimira Pavičića,

na mail ruzicapetrovic62@yahoo.com ili mob. 091 602 20 46 Ružice Petrović

Vodič: Željko Petrović; mob. 091 730 41 29

Organizator: PD Zanatlija Osijek

Kako nam je bilo na prošlim usponima možete vidjeti na fotografijama koje su napravili naši planinari, a najzaslužniji je Željko Petrović:

Pratite nas i lajkajte

Details

Date:
30/12/2018
Time:
06:00 - 20:00
Cost:
30kn

Organizer

Željko Petrović

Venue

Papuk
Novo Zvečevo, Croatia (Local Name: Hrvatska) + Google Map