Opća planinarska škola 2019

travanj 2, 2019 Stjepan Schönberger

Završena je još jedna opća planinarska škola našeg društva….

Protekla dva mjeseca polaznici su vrijedno radili i sudjelovali na predavanjima, vježbama i izletima prema školskom programu. Bilo je tu raznih tema od onih malo manje zanimljivih do jako zanimljivih, baš kako priliči svakoj školi. Najzanimljive je vjerujem bilo na zadnjem izletu u sklopu kojega je bio i ispit. Završni ispit se već tradicinalno održava u planinarskoj kući Tivanovo u Gazijama poznatijom kao “College Gazije”.
Prvi dan smo započeli dobrodošlicom, šokačkim doručkom koji nam je pripremio Branko Tivanovac upravitelj (dekan) Tivanova. Nakon toga krenuli smo s izletom prema Petrovom vrhu. U hodu smo odradili i vježbe iz orijentacije (i dezorijentacije), ponovili pravila kretanja u planinama, slušali vodiča. Vrijeme je bilo prekrasno, šuma je bila na rubu listanja, pa nas je sunce lijepo milovalo kroz krošnje. Crveni vratovi i nosevi bili su rezultat tog milovanja. Ispod Petrovog vrha se dijelimo na dvije skupine, napadačku koja ide do vrha i navijačku koja ostaje iza i bodri drugu skupinu.
Nakon uspona pravimo pauzu za ručak i krećemo nazad prema Gazijama gdje nas čekaju vježbe iz čvorologije i prve pomoći. Spuštamo se lagano, uživajući u zelenilu, potočiću, čistoj prirodi i za čas vraćamo se. Gorski spašavatelj Dragan održava vježbe prve pomoći na travi i čistom zraku, pa svi zainteresirano prate vježbu. Nakon prve pomoći na redu su došle muke po čvorovima, pa se zu vezalo, navezivalo i osiguravalo sve do čega se stiglo, ali na kraju i čvorovi su riješeni.
Tu su nam se pridružili i članovi PD Cibalije iz Vinkovaca, pa smo se uspjeli malo i s njima družiti, a pomogli su nam i oko čvorova.
Nakon pratičnog dijela povukli smo i ponavljali teorijski dio dok nismo dovoljno ogladnjeli da nismo više mogli nabrajati sve komisije HPS-a, pa smo se spustili da sjenice gdje smo na vatri pekli kobasice i slanine. Pokazalo se opet da su planinari posebno društvo jer je svatko donio dovoljno mesa za sebe, ali i za ostale planinare tako da smo u hrani uživali do duboko u noć. Za glazbeni dio pobrinuo se Damir na harmonici, a u nedostatku njegove Darije mi smo svi bili vokali. Koliko god se trudili nismo uspjeli zamijeniti Dariju. Noć u prirodi bila bi izgubljena da se nisu promatrale i zvijezde koje se tamo izvrsno vide. Iako se instruktor Dragan trudio pojasniti što se sve vidi na nebu, neki nisu stigli dalje od velikog medvjeda.
Pomicanje sata značilo je moramo ranije na počinak da budemo orni za sutrašnji ispit. Učili smo tada i o ponašanju u domu i kućnom redu.
Nedjeljno jutro svi su dočekali uzbuđeni zbog ispita pa smo nakon kraće kave odmah prionuli na rješavanje. Za to vrijeme stiglo je i predsjedništvo društva da nadgleda ispitivanje, a još važnije stigla je i naša gastro sekcija koja je odmah prionula na kuhanje čobanca. Kao motiv planinarima gastro sekcija je rekla da čobanac dobija svatko tko položi ispit. Ovaj dodatni motiv utjecao je dosta na prolaznost polaznika.
Nakon teorijskog dijela, polaznici su prošli i prktičen testove iz prve pomoći i čvorologije te su se nakon uspješno položenog ispita mogli opustiti u izvrsnom čobancu. Pomalo umorni od izleta i ispita, ali s velikim osmjesima na licima pravimo obiteljsku fotografiju, opraštamo se od domaćina i krećemo kući.

Na kraju svega želio bih se zahvaliti mnogima, pa neka se ne ljuti nitko ako ga izostavim ili stavim na mjesto koje ne očekuje. Hvala našem domaćinu Branku što nas je lijepo ugostio, dopustio nam da se kod njega osjećamo kod kuće, što nam je ispunio sve zahtjeve, hvala i siguran sam da se vidimo opet.
Hvala vodstvu PD Zanatlije što mi je ukazalo povjerenje za vođenje planinarske škole, nadam se da ova nije zadnja!
Hvala HGSS stanici Osijek, a posebno Josipu Dikliću koji nam je svesrdno pomagao tijekom škole, održavanjem predavanja, prezentacijom opreme, skupljanjem kolega spašavatelja, hvala Dikla!
Hvala Draganu Juriću gorskom spašavatelju iz HGSS stanice Zagreb na velikoj pomoći tijekom izvođenja završnog ispita, ništa mu nije bilo teško pokazati, objasniti, učiniti. Hvala Dragane, žao mi je što si propustio Paklenicu!
Veliko hvala Kristijanu Horvatu neokrunjenom zamjeniku voditelja planinarske škole što je trpio sve probleme koje smo imali u izvođenju, što je predavao najteže teme i što nas je sigurno vodio na izletu. Hvala Kiki i ostani ozbiljan!
Hvala Damiru Podoreškom poznatijem kao Harmonikaš koji je neprekidno svirao i ispunjavao naše želje do duboko u noć (koliko kućni red dopušta), kada je krenu svirati Johnny Cash-a na harmonici znali smo da imamo najboljeg harmonikaša. Hvala Damire nadam se da ćemo opet vidjeti tebe i tvoju harmoniku.
Hvala našoj gastro sekciji koja nas je nakon napornog ispita nahranila izvrsnim čobancem, a i ulila nam hrabrost prije samog ispita s malim čašicama. Vlado, hranit ćeš nas još!
Hvala i svim ostalim polaznicima što se bili tako dobri učenici, što se pratili nastavi i u onim najtežim dijelovima ostali pribrani, što ste svojim prisustvom, primjedbama, šala i zabavom ovu školu učili puno, puno ljepšom. Toliko ste mi bili dragi da sam vas sve htio srušiti samo da opet moramo na ispit. Od srca vam svima hvala i znam da ćemo se još vidjeti u planinama!

Hvala i svima koji su uspjeli doći do kraja ovog sažetog opisa završnog ispita opće planinarske škole!

Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Pratite nas i lajkajte