Zadnja prvog 2019

veljača 5, 2019 Stjepan Schönberger

Planinari PD Zanatlije i ove su se godine zaputili na tradicinalni izlet “Zadnja prvoga” koji organizaciji HPD “Sunovrat” iz Đurđenovca u planinarskoj kući Tivanovo u Gazijama. Na izlet je krenuo 21 planinar sa uobičajenog mjesta iza Spara na Trpimirovoj. Ljilja Havranek, vodič izleta, nažalost nije mogla sudjelovati na izletu pa smo tu ulogu odradili Jela i ja. U našicama smo stali na pauzu za kavu i burek, pa se nakon toga razbuđeni i siti uputili prema Gazijama. Kako je bilo dosta snijega nismo znali hoćemo li se probiti s autobusom i gdje ćemo ga ostaviti, ali je to vozač Zvonimir vrlo dobro odradio i sretno smo stigli u Gazije u planinarsku kuću Tivanovo gdje su nas domaćini dočekali s pićem dobrodošlice, kruhom s masti i paprikom te toplim čajem. Polako su se skupili i planinari iz ostalih društava te smo nakon pozdravnog govora domaćina Branka Tivanovca krenuli na hodanje.
Na izbor su nam dane 3 staze za hodanje, duga, srednja i kratka, mi smo se odlučili za prve dvije. Staza je išla šumskim putem koji je bio prekriven s 10ak cm snijega, ali su bili i kolotrazi od vozila, pa smo malo birali sklizanje po tragovima ili prćenje snijega po sredini puta. Raspoloženje je bilo veselo, priroda oko nas prekrivena snijegom i tako smo nakon otprilike 5km došli do odredišta – sjenice gdje smo na otvorenoj vatri okrenuli koju kobasicu i slaninu.
Po povratku u Tivanovo dodatno smo se okrijepili planinarskim grahom, zvucima harmonike i planinarskom pjesmom. Bilo je lijepo vidjeti toliko planinara iz prijateljskih društava, razmjeniti iskustva, planirati buduće izlete. Oko 14:30 smo krenuli nazad i autobusu još dugo prepričavali dogodovštine toga dana. U Osijek smo stigli nešto prije 16h, veseli i sretni što smo još jedan dan proveli u prirodi i druženju, jedva čekajući neki novi izlet!

Pratite nas i lajkajte