Ovako je bilo na Našičkoj geološkoj stazi

siječanj 26, 2019 Jela Knežević

 

U nedjelju, 20.01.2019. godine u 7.00 sati krenuli smo iz Osijeka, sa parkinga na Sjenjaku prema Našicama. U hladno zimsko oblačno jutro okupilo se 30 planinara našeg društva, a nekima je ovo bio prvi planinarski izlet. U Našicama je bila uobičajena pauza od pola sata, za doručak i kavu, a tu su se pridružili i vodič Željko Petrović sa suprugom. Zajedno smo nastavili prema Seoni, selu nedaleko Našica u kome započinje Našička geološka staza.

Našička geološka staza (NGS) otvorena je 22. rujna 2002. godine povodom 80. obljetnice organiziranog planinarstva u Našicama i 40. obljetnice djelovanja PD „Krndija“ Našice.

NGS vodi kroz sjeveroistočne predjele planine Krndije i većim dijelom slijedi markiranu trasu Našičkog planinarskog puta (NPP). Na stazi se nalazi 12 posebno odabranih, stručno obrađenih i obilježenih geoloških lokaliteta (točaka).

Staza započinje na kraju sela Seone, u okruženju izletišta kod izvora našičkog vodovoda, koje je uređeno natkrivenim odmorištem sa stolovima i klupama. Vodovod je stavljen u uporabu daleke 1906. godine kao prvi vodovod u tadašnjoj Virovitičkoj županiji i od tada je omiljeno izletište Našičana. Ovdje se nalazio i glavni „portal“, odnosno ploče s podacima o stazi i skicom staze sa pravcem kretanja i smještaj geoloških točaka od Seone od Gradca Našičkog.

Staza ima  poučni karakter i utemeljena je s namjerom da nam približi dio naše geološke baštine, omogući znanja o Krndiji, o vrhovima njenih stijena, njihovoj starosti i načinu postanka, te iščezlom biljnom i životinjskom svijetu.

Posebne zanimljivosti čine nalazi pretpovijesnog nosoroga, morskoga psa, brojni fosilni nalazi školjaka, morskih ježinaca, puževa, koralja i slično. Ujedno, obilazak staze upozorava i na povijesne zanimljivosti Krndije-postojanje antičke rimske ceste, srednjovjekovni grad iz 14. stoljeća, nekadašnji i sadašnji kamenolomi, napušteni rudnik ugljena, te poznata i nepoznata grobišta vojnika i civila (osobito iz II. svjetskog rata).

Sadržaji staze namjenjeni su prije svega mladima, školarcima, kako bi pri održavanju „nastave u prirodi“ na licu mjesta upoznali prirodoslovnu baštinu ovoga kraja i njene povijesne zanimljivosti, a o važnosti staze postoji zainteresiranost ne samo planinara već i stručnjaka različiti profila (geolozi, biolozi, geografi, šumari, ekolozi i dr.).

Na žalost, staza je trenutno  poprilično zapuštena. No, PD Krndija već neko vrijeme radi na njezinoj revitalizaciji i obnovi, pa  možemo očekivati da će uskoro ponovo zasjati.

Kako bilo, mi smo prošli „starom trasom“ NGS-a i bilo nam je lijepo, usprkos hladnoći, blatu i oblačnom danu bez vidika. Put nas je vodio od kraja sela Seona prema Našičkom vodovodu, a zatim dalje pored starog kamenoloma do Kolarišta i na trasu Slavonskog planinarskog puta. Na dijelu puta kod Lončarskog visa bilo je nekoliko centimetara snijega što nam je dočaralo pravi zimski ugođaj i malo nas oraspoložilo. Nastavili smo prema Bedemgradu i na proširenju Starog druma (ostaci rimske ceste) napravili smo pauzu za ručak iz ranca. Tu smo naišli i na ostatke lovačke vatrice, pa smo se malo i ogrijali. Nastavili smo dalje pored Bedemgrada prema kamenolomu kod Gradca i spustili se u samo selo Gradac gdje je naš izlet završio. Hodanjem smo započeli u 9 sati, a završili u 15 sati. Prošli smo pored 10 geoloških točaka, dvije smo izostavili jer su trenutno nedostupne. Pored svake točke imali smo kraću pauzu popraćenu informacijama.

 Izlet nam je pokazao kako i u Osijeku najbližem gorju, Krndiji, možemo pronaći zanimljive krajolike i provesti dan u lijepoj prirodi i ugodnom i veselom društvu. Nadam se da su i naši planinari početnici zadovoljni i ne previše umorni i da će postati vjerni članovi našeg planinarskog društva jer, kako kaže i naš društveni moto – umor nestaje, zadovoljstvo ostaje.

Ružica Petrović

Foto: Željko Petrović

Pratite nas i lajkajte