EHP – dionica od Jelisavca do Našica

siječanj 2, 2019 Jela Knežević

U subotu 15.12.2018. godine na redu je bio posljednji u nizu izleta po Europskom hodočasničkom putu od Pecsvarada do Našica. Zadnji izlet završili smo u selu Niza, na cesti Osijek – Našice. Kako nastavak puta od Nize do Jelisavca vodi 7 kilometara kroz sela Niza, Našička Breznica i Jelisavac i dio od toga trebalo bi ići po magistralnoj cesti, odlučili smo hodački dio nastaviti u Jelisavcu kod crkve svete Elizabete Ugarske.

Iz Osijeka smo krenuli u sedam sati ujutro osobnim automobilima, bilo nas je 11 hodača, a pridružile su nam se i tri članice PD Belišće. Troje naših članova nastavilo je autom do hodočasničkog centra u Našicama gdje su nam priredili ručak.

Hodanje smo započeli ispred škole u Jelisavcu, nastavili prema crkvi i Slovačkom kulturnom centru, a zatim sporednom ulicom prema izlazu iz sela. Kroz zasnježena polja i pašnjake nakon dva sata hoda stigli smo u Markovac Našički, do crkve svetog Marka, a zatim opet preko polja i naselja Urbarija do Našica. U našičkom parku prošli smo dijelom uređene hodočasničke staze te nastavili prema selu Martinu gdje smo oko 13 sati završili sa našim hodočasničkim putem kod crkve svetog Martina iz 13. stoljeća, najstarije templarske ostavštine u Hrvatskoj.

Nakon toga, vraćamo se u Našice do Hodočasničkog centra kod našičkog groblja, gdje nam je naša gastro sekcija priredila ručak i tople napitke. Nakon jela i druženja, predsjednik društva Vladimir Pavičić podijelio je priznanja planinarima koji su dio Europskog hodočasničkog puta od Pecsvarda do Našica u dužini od 150 kilometara prošli u cijelosti. To su: Reza Bluha, Terezija Novoselić, Jasmina Filipović, Stjepan Filipović, Vladimir Pavičić i Željko Petrović.

Zahvaljujemo se  svim sudionicima ovih izleta koje smo započeli 22.06.2016. godine u Pecsvardu u Mađarskoj i koji su svojim sudjelovanjem omogučili realizaciju ovog projekta u kome smo svi uživali upoznavajući manje poznate krajeve Mađarske i Hrvatske.

Ružica Petrović

Foto: Željko i Ružica Petrović 

Pratite nas i lajkajte