Svilaja 2018.

listopad 24, 2018 Jela Knežević

Petak 19.10.2018., 14:00 POKRET.

Nas 13 planinara PD Zanatlije krečemo u nove pohode, u nova osvajanja krša dalmatinske zagore. Cilj nam je vrh Svilaje 1508 mnv i vrh Promine 1148 mnv. Nakon 8 sati ugodne vožnje i dva predaha uz kiflice i ostalu okrijepu 🙂

U sigurnim rukama naših Dade i Jele pod okriljem zvjezdane noći stigli smo do planinarskog doma Orlove stine. Nakon čašice razgovora s našim domaćinima i dogovora za sutrašnji pohod, mjesec nas je otpratio na spavanje. U osvit zore dok se sunce navirivalo iza brijega, krenuli smo u osvajanje Svilaje. Cestom lagano, kroz makiju nešto teže, a zatim čistina, krš i golet, uspon. Svakim trenom otvarali su se novi vidici, sunce grije u leđa, bura brije spreda, pjevuše moji štapovi u ritmu vjetra, pokoja stanka za predah i „točenje goriva“ i evo nas na vrhu „čas posla“. Osvojila sam svoj prvi vrh, ponosna sam i sretna. Zastava se zavijorila na Svilaji, pjesma se zapjevala „Gleda na me planina Svilaja“. Malo odmora pa povratak. Bura rastjerala maglu pa puca pogleda na Peručko jezero i zelenilo oko njega, a sunce obasjalo makiju,pa ne samo bojom nego izvukom sliči zlatu. U domu nas dočekali arambaši i domaća pura, a dobro je sjelo i Laško pivo zahvaljujući Majdi. Poneseni ljepotom koja nas je okruživala zapjevali smo i onu našu „Lijepa li si“ pa se uputili put Promine, zastali u Sinju, pohodili Gospu Sinjsku i muzej Sinjskih Alkara, pa kaldrmom u planinu, krševitu,opožarenu. Planinarski dom Promina, tuševi, voda, odmor uz ognjište, veselo druženje, pjesma, turnir u beli.
Pokret u 7:30. Lupetaju škure, šumi vjetar kroz granje borova, oblaci su se nadvili nad nas, magla se spustila, ali novi uspon je pred nama i osvojismo ga. Opet se zavijorila zastava na vrhu. Na povratku kući svratili kod Bajre na ćevape. I evo nas na mjestu odakle smo krenuli. Hvala Jeli i Dadi što su nas sretno dovezli, Mirjani na organizaciji i koordinaciji i ostatku ekipe na ugodnom druženju, veselom i vedrom raspoloženju.

23.10.2018.                                                                                                                   

Darija Podoreški

Pratite nas i lajkajte