6. etapa Srednjeeuropskog hodočasničkog puta Bocanjevci-Niza

rujan 13, 2018 Jela Knežević

U subotu 08.09.2018. godine na redu je bio još jedan u nizu izleta po Srednjeeuropskom hodočasničkom putu, sada je to bila druga dionica u Hrvatskoj od Bocanjevaca do Nize u dužini od 22 kilometra koje smo prehodali u sedam sati hoda s pauzama.

Sudjelovalo je 13 planinara iz našeg društva i 5 planinarki iz PD Belišće, koje su nam se pridružile u Valpovu.
Iz Osijeka smo krenuli u 7 sati. Vrijeme je bilo ugodno za hodanje, sunčano i ugodno toplo, a veći dio trase vodio je kroz šumu tako da smo hodali u ugodnoj hladovini. Hodanje smo započeli u osam sati ispred crkve Sv. Filipa i Jakova apostola, te pošli glavnom ulicom do kraja sela, a zatim ravno preko polja u smjeru Marjanskih Ivanovaca.
Izašavši na cestu Habjanovci – Marjanci krenuli smo lijevo prema selu Marjanski Ivanovci  i nakon dva i pola sata hoda od Bocanjevaca  stigli u njega. To je seoce sa nekoliko napuštenih kuća, farmom koka nesilica i lovačkom kućom pored koje smo napravili dužu pauzu za odmor i jelo, tko je htio. Nastavili smo dalje kroz prostrane slavonske šume i usput sreli priličan broj ljudi koji su tražili gljive. Cesta je prvo bila asfaltirana jer vodi pored magistralnog plinovoda, zatim je prešla u makadam, a onda u lijepi šumski put. Prešavši cestu Koška – Lacići za sat vremena bili smo u blizini sela Niza, na kraju šume, gdje smo naišli na izletničku nadstrešnicu pod kojom smo se u lijepoj hladovini opet malo odmorili.
Nakon ukupno sedam sati hoda i nekoliko usputnih pauza stigli smo do Nize i crkve Blažene Djevice Marije oko 15.30 sati. Svi sudionici bili su zadovoljni i u vedrom raspoloženju dočekali smo prijevoz ispred mjesne trgovine, koji je malo kasnio, pa smo tek oko pola šest krenuli za Osijek.

Ružica Petrović

foto: Ružica i Željko Petrović

Pratite nas i lajkajte