Uspon na Mangart Slovenskim smjerom 2018.

srpanj 25, 2018 Jela Knežević

Na ovaj dugo očekivani izlet smo krenuli u petak 13.07. u 15 sati sa uobičajenog mjesta (Spar na Sjenjaku). Prognoza vremena je bila upitna… ali nadali smo se da će nas vrijeme poslužiti.

U dom na Mangartskom sedlu smo stigli u kasnim večernjim satima (23 sata) gdje smo i noćili. Nakon kratkih konzultacija smo otišli na odmor. Dogovor je bio da na uspon Slovenskim smjerom (ferata) krenemo u 7 sati ujutro. Tako je i bilo… Većina nas je već i ranije bila spremna za pokret… te smo na vrijeme krenuli s usponom.

Dvadeset planinara se zaputilo Slovenskim smjerom a dvoje je planinara je krenulo Talijanskim smjerom.

Uspon je započeo na Mangartskom sedlu. Prilazeći ferati zapitali smo se “Zar se može netko ovim usjekom popeti na vrh Mangarta?”.  Odgovor je uslijedio na samom vrhu… “Da”! “Može!”

Svi su uspješno ishodali rutu i stigli do doma prije kiše koja je počela padati.

Začula se grmljavima, ugledali smo i bljesak munje… ali mi smo već bili u podnožju… sretni što smo se  ove godine uspjeli uspeti na ovaj prekrasna vrh sa prekrasnim vidicima koji su nam se otvorili.

Nakon silaska smo se prevezli do Erjavčeve koče na Vršiču, gdje smo trebali u nedjelju pokušati uspon na Prisojnik. Međutim, vremenski uvjeti kiša i niski oblaci su to onemogućili, a ujedno je taj dan bilo finale svjetskog prvenstva u nogometu (Hrvatska-Francuska) pa smo odlučili odustati i vratiti se kući.
U Osijek smo stigli oko 16 sati.

Prisojnik ćemo pokušati ispenjati sljedeće godine.

Filmić o usponu na Mangart.

Film: Dražen Šmit

Foto:
Jela Knežević
Dragutin Vajtner
Darko Prusina

Pratite nas i lajkajte