KPP 3. dionica

svibanj 4, 2018 Jela Knežević

KAPELSKI PLANINARSKI PUT, 3. završna dionica
GORSKI KOTAR, KONTROLNE TOČKE HPO

 

U razdoblju od 28. travnja do 1. svibnja 2018. godine održan je planinarski izlet kojim je završen obilazak Kapelskog planinarskog puta (KPP) i kojim se obišlo pet planinskih vrhova Gorskog kotara, a nalaze se u Hrvatskoj planinarskoj obilaznici, te dva prekrasna vidikovca na kanjon rijeke Kupe. Na izlet se odazvalo jedanaest redovnih članova i dva pridružena člana našeg  Društva.

KPP se nalazi u području Velike Kapele u Gorskom kotaru. Započinje u Tuku, prolazi preko Bjelolasice, najviše planine Gorskog kotara, Vihoraškim putem, Bijelim i Samarskim stijenama koji su strogi rezervati prirode, Velike Javornice, Kolovratskih stijena, Kolovratskog polja, Viništa i završava u Klenovici, morskom naselju. KPP ima ukupno 10 kontrolnih točaka na svom putu, dužina je oko 60 km i održava ga zajedno HPD „Kapela“, HPD „Vihor“ i PD „INA-Bjelolasica“ iz Zagreba.

Organizirani obilazak KPP-a potaknuo je Darko Prusina, a službeni vodiči na ovom planinarskom izletu bili su Darko Prusina i Jela Knežević.

Našu završnu dionicu KPP-a započeli smo od 7. kilometra na Begovoj stazi, makadamskoj cesti koja spaja naselje Tuk i asfaltnu cestu Ogulin-Novi Vinodolski u blizini naselja Jasenak. Kroz Rusov jarak i mješovitu šumu u kojoj su listopadna stabla tek počela listati, a tlo na pojedinim mjestima još bilo pod zaleđenim snijegom, te uz vrtače, došli smo na vrh Veliku Javornicu, 1375 mnv, i KT-6 KPP-a. Velika Javornica je omanji kamenit greben, odakle nam se pružio prekrasan pogled na Bijele stijene, Klek, Kolovratske stijene i dr. Za sam vrh kažu da je dom poskocima, koje srećom nismo susreli.

Drugi dan KPP-a nastavili smo hodati od planinarske kuće Stalak, 1046 mnv, kroz moram reći, prekrasne goranske šume, do „Zelene kuće“, planinarskog skloništa „Pod Kolovratskim stijenama“, 800 mnv, i KT-7 KPP-a. Nakon stanke nastavili smo hodati na vrh Kolovratskih stijena, 1090 mnv, KT-8 KPP-a, spustili se na prekrasne gorske livade Kolovratskog polja, te dalje kroz livade pune encijana, ljubičica, jaglaca, sišli do planinarske kuće „Vinište, KT-9 KPP-a i stigli na sam kraj KPP-a, u Klenovicu, 7 mnv, i KT-10 KPP-a, na morskoj obali.

Prvu dionicu KPP-a od KT-1 do KT-3, u organiziranom izletu, prošli smo u rujnu 2016. godine, drugu dionicu KPP-a od KT-4 do KT-5 prošli smo u listopadu 2017. godine i ovom trećom dionicom smo završili obilazak KPP-a. Ukupno je osam osoba prošlo cijelu stazu KPP-a, od toga su šest redovnih članova i dva pridružena člana Društva.

U sjevernom dijelu Gorskog kotara hodali smo na vrhove Okrugljak, 886 mnv, Veliki Drgomalj, 1154 mnv, Rudnik, 1052 mnv, Špičasti vrh, 702 mnv, i kolijevku hrvatskog planinarstva vrh Klek, 1181 mnv, u južnom dijelu Gorskog kotara.

Kanjon rijeke Kupe gledali smo sa Špičastog vrha,  zatim s vidikovca Orlove stijene, dok je najljepši pogled na kanjon rijeke Kupe s vidikovca Kavranca, 502 mnv, nedaleko naselja Naglići.

Tijekom cijelog četverodnevnog izleta vrijeme je bilo bez padalina, ugodno i toplo, izmjenjivalo se sunčano i oblačno vrijeme što je pružilo pravo uživanje u pogledima na okolne planine, gore, livade, more i zalaske sunca s vrha Klek i morske obale. Zabilježili smo da smo hodali  oko 54 km u četiri dana.

Mirjana Špehar

Pratite nas i lajkajte