Via Adriatica – početak avanture

ožujak 12, 2018 Jela Knežević

Pretražujući Internet, sadržaje na facebooku Zdenko Vuk je naišao na stranicu koja povezuje planinarenje i turističke staze duž naše morske obale i pomislio zašto ja ne bih sa svojim planinarskim Društvom pošao u tu avanturu. Cjelokupnom stazom do sada organizirano nitko nije prošao, a pogotovo nije hodao Istarskim dijelom staze, zašto mi ne bismo bili prvi.

Iznio je svoju ideju na glas i mi smo se s njom složili te krenuli u realizaciju.

Za početak je Zdenko pozvao pokretača ideje o Via Adriatici, Srećka Vukova, da nam održi jednu prezentaciju o ideji, samoj stazi i da nam ispriča kako ju je on doživio. Sa radošću je prihvatio poziv i 20. siječnja 2018.g. održao jedno predavanje u prostorijama našeg Društva.

Odlučili smo „krećemo u projekt“ i odredili nadnevak (9.3.-11.3.2018.g.) našeg prvog izleta.

Odaziv je bio prilično velik te se skupila družina od 44 planinara koji su odlučili krenuti na prvu dionicu Via Adriatice. Trebalo je pronaći smještaj što za toliku planinarsku skupinu u Istri baš i nije lagan zadatak. Na Zdenkov upit za smještaj povoljno su nam odgovorili skitači PD „Skitači“ iz planinarske kuće Skitača.

To nam je dalo poticaj za daljnju organizaciju ovog izleta. Osigurali smo prijevoz, nabavili gps tragove staze pošto markiranih staza i nema kroz Istru. Kreirala sam rute na tabletu, odredila udaljenosti i točke na kojima ćemo završiti pojedine dijelove dionice i potrudila sve osmisliti da grupa bude zadovoljna ovim izletom i da u njemu uživa.

Na žalost dvije planinarke su se razboljele te je dogovorenog nadnevka na put krenulo nas 42 planinara koje su činili članovi PD „Zanatlija“ Osijek uz nekolicinu pridruženih članova našem Društvu.

Približavajući se Rijeci zazvonio je mobitel, nepoznati broj… Srećko Vukov je jednom poznaniku predložio da nam se pridruži u hodanju, domaćem planinaru iz PD „Glas Istre“ Davidu Jovanoviću… Znamo da je pomoć domaćih uvijek dobro došla, i to me doista obradovalo te smo se dogovorili kako bismo se mogli naći i krenuti zajedno u tu avanturu. Tako je i bilo…

Uz Davidovu pomoć smo prehodali dionicu od samog rta Kamenjak pa sve do mjesta Marčano, od kuda namjeravamo nastaviti hodanje u nekom drugom terminu.

Prehodanom dionicom smo prešli cijeli rt Kamenjak, prošli kroz Premanturu, prešli preko mosta između Pomera i Premanture, prošli uz Montiron, Bile stine i prvi dan se zaustavili na cesti između Valture i Ušićovi Dvora. Drugi dan smo nastavili pod prijetnjom kiše koja je te prijetnje i ostvarila prema kanjonu Budave, svratili na izvor pitke vode. Nastavili smo kroz kanjon, skrenuli da pogledamo najstariji Istarski grad Nezakcij i završili hodnju došavši na cestu na točki između Marčana i Cokuna.

Planiranu dionicu smo ishodali u potpunosti te sam ja zbog toga izuzetno zadovoljna. Staza nije zahtjevna ali je lijepa samim time što njen veliki dio prolazi uz morsku obalu. Probleme su nam stvarali jedino blato u unutrašnjosti Istre i staze zarasle u šipražje, trnje i podosta neprohodne. Nadam se ta će i preostali dio Via Adriatice biti lijep, zanimljiv i s uzbuđenjem očekujem nastavak hodanja.

Putovanje nazad smo nastavili preko Delnica prema Ravnoj Gori gdje nas je dočekao predobar objed.
Na povratku smo  ispratili neke naše prijatelje planinare na usputnim stanicama i stigli sretno u Osijek još prije ponoći.

Nadam se da će se isti i još neki drugi i novi planinari odazvati pozivu i sudjelovati u nastupajućim dionicama Via Adriatice.

Jela Knežević

Pratite nas i lajkajte