Par koraka do Mališčaka

veljača 12, 2018 Ksenija Vilić

Prvi ovogodišnji izlet Planinarske skupine Dumina (PD “Zanatlija”)organiziran je kao uspon na Mališčak obzirom u siječnju nije bilo dovoljno snijega pa je izostalo planirano sanjkanje kao prošlogodišnje, koje nam je ostalo u nezaboravnoj uspomeni. 
Kako su djeca i mladi jedva dočekali izlet u planine svjedoči i velik odaziv, te smo od početnoga busa sa 58 mjesta došli do još mini-busa i kombija sa dodatnih 38 mjesta. Nakrcani i raspoloženi krenuli smo u 8 sati s uobičajenoga mjesta. Uz obvezno zaustavljanje na burek u Našicama stigli smo u Veliku oko 10:30, obavili svečano fotografiranje s novim zastavama i krenuli na uspon preko Turjaka, dijelom poučne staze. Nakon prvobitnih sivih oblaka ubrzo se ukazalo i sunce. Usporedo s napredovanjem u visini, raslo je i raspoloženje malih i velikih planinara. Sunce je otkrivalo pogled na Zlatnu dolinu i zadovoljstvo osvojenim visinama. Uz česte stanke za okrijepu i fotografiranje krajolika stigli smo do vidikovca (piramide) Mališčaka. Svi su se, naravno, željeli uspeti i doživjeti pogled s najveće visine, a sretnici koji su ponijeli planinarske dnevnike udarili su i prve ovogodišnje žigove. Ubrzo smo stigli do planinarske kućice/skloništa gdje nas je već čekala vesela vatrica zahvaljujući nekolicini brzih planinara koji su požurili kako bi je pripremili za nas. Hvala im! Društvo se razmililo kojekuda, netko s kobasicama i slaninama oko vatre, netko s marschmellowsima, netko na grudanje, a netko na fotkanje „na balkonu“ pored križa. Ubrzo je omanja strmina postala sanjkalište na stražnjicama, stijene zaklon za grudanje, a stabla poslužila za hodanje po zraku (traci zavezanoj između stabala). Polaznici planinarske škole uvježbavali su vezanje nekolicine čvorova potrebnih za gelender. Kad je objavljen pokret za silazak, svi su se čudili kako je vrijeme brzo proletjelo. 
Prilično brzo smo se spustili do crkve i buseva. Umorni,ali raspoloženi napravili smo stanku u Našicama te stigli u Osijek prema planu, točno u 19 h. Kako nam je bilo pogledajte u foto- galeriji:

Posted by Ksenija Vilić on Sonntag, 11. Februar 2018

 

 

 Ksenija Vilić

Pratite nas i lajkajte