Završen i 3. ciklus dvogodišnjeg etapnog obilaska Slavonskog planinarskog puta (SPP-a)

siječanj 25, 2018 pdzadmin

Osječka planinarska društva „Zanatlija“ i „Bršljan –  Jankovac“  su  izletom od Međe ispod Crnog vrha do Petrovog vrha (daruvarskog) uspješno završila i 3. ciklus etapnog obilaska Slavonskog planinarskog puta u 16 izleta (etapa) kroz dvije godine po osam izleta godišnje.

3. ciklus etapnog obilaska započeli smo u veljači 2016. godine izletom od Petrovog vrha preko manastira Pakre i  Velikog Javornika do sela Španovice. Etapni obilazak nastavio se tijekom 2016. i 2017. godine nizom izleta po vijencu slavonskog gorja: Psunju, Požeškoj gori, Dilj gori, Krndiji i Papuku, prateći redom 35 kontrolnih točaka Slavonskog planinarskog puta (SPP-a). Iako međusobno povezano slavonsko gorje je vrlo raznoliko po prirodnim i geomorfološkim osobitostima, bogato je povijesnim građevinama. Također, SPP povezuje i najviše vrhove ovih planina pa tako prelazimo preko Brezovog polja na Psunju, koji je i najviši vrh Slavonije, a tu su još i Veliki Javornik, Maksimov hrast, Kapavac, Klikun, Čardak , Lončarski vis, Petrov vrh (krndijski), Kapovac, Javor, Bazova glava, Češljakovački vis, Ivačka glava, Visoki vrh, Lom, Sovjak, Ljutoč, Crni vrh, Petrov vrh (daruvarski). Neki od tih vrhova uključeni su i u Hrvatsku planinarsku obilaznicu, pa su planinarima posebno zanimljivi. Uz niz vrhova, na ovom planinarskom putu nailazimo i na brojne povijesne građevine, manastir Pakra, Čaklovačka kula, kula Gračanica, crkva Sv. Martin u Lovčiću, Bedemgrad, Ružica grad. Sve skupa, uklopljeno je to u prelijepu prirodu, hrastove i bukove šume, slikovite krčevine s kojih se pružaju prelijepi pogledi uokolo, a koje su prepune divljih bobica, zapuštene pašnjake uz slikovita zabačena slavonska sela u kojima kao da je vrijeme stalo, a koji su puni raznolikog bilja od kojeg su mi posebno dragi kaćuni, žuboravi potoci i rijeke, brojni izvori pitke vode, slikoviti, moćni stjenjaci sa špiljama, jamama i kanjonima…

Slavonski planinarski put najstarija je Hrvatska obilaznica utemeljena 1957. godine koja je protekle 2017. godine obilježila 60. godinu  postojanja. Tijekom 60 godina SPP je mijenjao svoju  trasu i kontrolne točke i nadograđujući se do sadašnjih 308 kilometara i 35 kontrolnih točkaka definiranih 2000. godine.

Projekt etapnog obilasak SPP-a kroz dvogodišnji obilazak u 8 izleta godišnje, započela je grupa entuzijasta članova PD „Zanatlija“ Osijek u ožujku 2012. godine s idejom da si zbog  dužine trase i složenosti, pojednostave obilazak SPP-a. Način obilaska je takav da svaki naredni etapni izlet obilaska SPP-a, započinje točno na mjestu gdje je prethodni završio tako da se kroz svaki dvogodišnji ciklus zaista i prehoda svih 308 kilometara SPP-a i kružno prođe svih 35 kontrolnih točaka SPP-a. Izleti se ciklički ponavljaju tako da je svakim novim ciklusom moguće nadoknaditi eventualno propušten izlet. Prosječno hodački dio etapnih izleta traje 6 do 7 sati s pauzama, pri čemu se isplaninari dvadesetak kilometara što je mnogim sudionicima izleta ujedno i dobar „trening“ za neke ozbiljnije planinarske poduhvate.

Obilazak SPP-a po sistemu etapnog obilaska traje kontinuirano od ožujka 2012. godine, a u studenom 2017. godine završio je 3. dvogodišnji ciklus obilaska. Projektu etapnog obilaska SPP-a se 2013. godine priključuju planinari HPD „Bršljan-Jankovac“ Osijek koji uz planinare PD“ Zanatlija“ Osijek sve ove godine čine glavninu sudionika obilaska. Osim planinara ova dva planinarska društva iz Osijeka,  izletima su se priključivali i priključuju planinari iz petnaestak planinarskih društava s područja Slavonije. Čitavo vrijeme centralno mjesto okupljanja planinara su Našice kroz koje se redovito na svim izletima obilaska SPP-a prolazi u dolasku i odlasku na izlet.  

Prema uredno ažuriranim podacima Vladimira Pavičića predsjednika PD „Zanatlija“ Osijek, ujedno i idejnog začetnika etapnog obilaska SPP-a, u tri do sada održana ciklusa etapnog obilaska SPP-a održano je 48 izleta uz sudjelovanje ukupno 2771 planinarki i planinara što čini  prosjek nešto preko 57 planinara po izletu.

Za PD „ Zanatliju“ Osijek protekla 2017. godina u kojoj se obilježilo 60 godina postojanja Slavonske planinarske obilaznice bila je godina u kojoj se uspješno završio još jedan ciklus etapnog obilaska SPP-a i još jedna, šesta godina kontinuiranog obilaska SPP-a.

Svakako najveća vrijednost projekta etapnog obilaska SPP-a je ta da je potaknuo međusobno upoznavanje i druženje planinara slavonskih planinarskih društva, te da je potaknuo suradnju planinarskih društva međusobno što je i rezultiralo sada već tradicionalnom zajedničkom zabavom „Planinarskim divanima“ u organizaciji „Zanatlija“ i „Bršljan – Jankovčana“.  Divani su ujedno prigoda da se sudionicima etapnog obilaska SPP-a uruče značke SPP-a za uspješno završen obilazak SPP-a, a tako je to bilo i 02. prosinca 2017. godine kada je 17-ero sudionika dobilo svoje zaista zaslužene značke za ovjereni Dnevnik i obilazak SPP-a.

Umjesto zaključka, pozivamo vas da nam se pridružite na početku novog, 4. ciklusa etapnog obilaska SPP-a, koji započinje u nedjelju 25. veljače 2018. godine izletom od Petrovog Vrha (daruvarskog) do Španovice i u veselom i ugodnom društvu, organizirano, prođete i vi svoj SPP.

 

Autor teksta: Ružica Petrović, PD „Zanatlija“ Osijek

Fotografije: Željko Petrović, PD „Zanatlija“ Osijek

 

Pratite nas i lajkajte