Međunarodni dan planina

prosinac 11, 2017 Jela Knežević

Deset planinara iz našeg planinarskog društva je i ove godine bilo na planinarskom izletu Nepoznati Papuk povodom Međunarodnog dana planina. Izlet je dana 10.12.2017. godine po 12. put održan u organizaciji Parka prirode Papuk, odnosno njihovog rendžera Mire Mesića, a pod pokroviteljstvom udruge Slavonski planinari i Hrvatskog planinarskog saveza. Domaćin nam je ovaj puta bila općina Kaptol, na čijem se teritoriju odvijao veći dio izleta, a lijepo su nas ugostili u toplini svog vatrogasnog doma. Također, dvije povijesničarke – arheologinje uputile su nas u povijest istraživanja željeznodobnog loklaliteta po kome je ovo područje vrlo značajno u arheološkim krugovima. Riječ je o grobovima na dva lokaliteta, Čemernica i Gradci, koji datiraju iz starijeg željeznog doba, odnosno od 7. do 3. stoljeća prije Krista. Vrlo su bogati prestižnim predmetima, naoružanjem i vrlo finom keramičkom građom tipičnom za istočni halštatski krug. Do sada je istraženo 17 od ukupno 25 pronađenih grobova – tumula koji su karakteristični po tome što imaju oblik humka pravilnog kružnog oblika po čemu se odmah vidi da nisu prirodni. Na brdu Gradci pronađeno je i utvrđeno naselje po čemu možemo zaključiti da je kneževsko središte u Kaptolu imalo veliku važnost u komunikacijskoj mreži koja je tijekom starijeg željeznog doba povezivala razvijena kulturna i proizvodna središta u Grčkoj i Italiji s bogatim sjedištima halštatskih kneževa u središnjoj Europi.

Izlet je bio organiziran na dvije trase, kraćoj u trajanju od dva i pol sata hoda i dužoj u trajanju od pet i pol sati hoda. Kraća je obilazila arheološke lokalitete na Čemernici i Gradcu, a zatim se spuštala natrag u Kaptol. Duža trasa vodila nas je

od središta Kaptola na sjever prema obroncima Papuka, preko oba značajna lokaliteta, Čemernice i Gradca, a zatim smo nastavili blagim usponom prema Bazovoj Glavi i lovačkoj kući Vodice gdje smo imali kraću pauzu. Nastavili smo dalje trasom Slavonskog planinarskog puta do Klokočice, a zatim nastavili spuštanjem prema Poganoj gradini i dalje prema selu Doljanovci, odakle smo produžili za Kaptol.

I ove je godine na pohodu bilo oko 200 planinara većinom iz slavonskih planinarskih društava, a bilo je i 25 planinara iz Siska, za koje se nadamo da ćemo ih i ubuduće viđati na našem MDPu. Iako je u vršnom dijelu bilo i do 30 centimetara snijega što je znatno otežavalo kretanje, trasu od 21 kilometra prešli smo za 6 i pol sati i prije mraka spustili smo se do sela. Druženje smo nastavili u vatrogasnom domu uz neizostavne “hudeličke”, čaj i kuhano vino. Uz prelijep vedar i sunčan dan, obilje snijega koji je stvarao čaroban ugođaj i uvijek dobro i raspoloženo društvo, bio je ovo još jedan u nizu nezaboravnih izleta povodom Međunarodnog dana planina. Vidimo se dogodine!

tekst: Ružica Petrović

galerija fotografija: Željko Petrović

Pratite nas i lajkajte

2 Comments on “Međunarodni dan planina

  1. To je nedostajalo ovoj web stranici. Redovna izvješća sa izleta i fotografije majstora koji to prate. Samo nastavite, čitati ćemo vas i dalje.
    LPBery

Comments are closed.