Zagrebački romarski put – 2. dionica

studeni 29, 2017 Jela Knežević

U petak 24.11.2017. godine u 16.00 sati osam članova našeg društva krenulo je  iz Osijeka prema Zagrebu na još jednu dionicu Zagrebačkog romarskog puta.

Putovanje nas je vodilo podravskom magistralom i uz jednu usputnu stanicu stigli smo do Zagreba, a zatim oko 21.30 i u planinarski dom Runolist, na Medvednici. Tu smo imali dogovoreno noćenje. U domu nas je dočekao domar Igor Hodak. Nakon večere i kratkog druženja otišli smo na spavanje.

U subotu 25.11. ustali smo oko 7 sati, doručkovali, ukratko ponovili planiranu turu, podmirili troškove noćenja, pozdravili se s ljubaznim domaćinima i oko pola devet došli do Hunjke gdje smo zadnji puta završili hodanje Zagrebačkim romarskim putem. Raspelo na Hunjki je 5. postaja, odnosno kontrolna točka, pa smo se još jednom ispred nje fotografirali, a zatim nastavili markiranim putem grebenom prema Gorščici. Vrijeme je bilo oblačno, ali ne previše hladno, tako da je hodanje bilo ugodno.

Sam put vodi uglavnom grebenom, ponegdje se blago spuštajući i podižući, tako da nije bilo naporno, a sve smo vrijeme bili okruženi lijepom bukovom i jelovom šumom, tipičnom za vršni dio Medvednice. Uživali smo u povremenim lijepim pogledima na Zagorje i u dobrom raspoloženju nakon dva sata hoda stigli na Gorščicu. Putem smo susreli podosta planinara različite dobi koji su išli u našem i suprotnom smjeru, a bilo je tu i brdskih biciklista i motorista, te nekoliko vozača kvada. Medvednica se pokazala kao vrlo posjećena planina, na što mi baš i nismo navikli. Gorščica je lijepa travnata visoravan na kojoj je na ostacima stare Kaptolske lugarnice podignuto novo planinarsko sklonište, sa klupama i stolovima, izvorom pitke vode i kapelicom. Ondje smo se malo odmorili, razgledali, fotografirali se ispred kapelice, koja je 6. postaja romarskog puta, te nastavili dalje prema Rumlecu. Nakon sat vremena hoda, stigli smo na Rumlec, gdje se markirani planinarski put odvaja prema Lipi i Rogu. Rumlec je križanje puteva sa izvorom pitke vode. Ovdje smo pod nadstrešnicom namjenjenoj hodočasnicima napravili pauzu za ručak. Nakon toga smo krenuli putem prema Lazu Bistričkom, odnosno Mariji Bistrici. Ovdje se put spušta i naizmjenično prolazi šumom, pašnjacima i livadama sve do Laza Bistričkog i sljedeće postaje romarskog puta kod crkve sv. Juraja za što nam je trebalo dva sata hoda. Naše hodanje završilo je u 14.00 sati.

U Lazu smo pričekali prijevoz koji nas odvezao do Marije Bistrice. Tu pauzu iskoristila je naša Katica da nas sve počasti kavom povodom svog imendana. U Mariji Bistrici obišli smo Križni put, Karmelićanski samostan i crkvu Majke Božje. Nakon kraćeg razgledanja grada i  neizostavnih štrukli u restoranu Mladost, oko 17.00 sati krenuli smo za Osijek gdje smo zadovoljni i puni dojmova stigli oko 21.30 sati.

Bio je to još jedan lijepo proveden dan u prirodi, pravi planinarski doživljaj.

Ružica Petrović

 

Pratite nas i lajkajte

1 Comment on “Zagrebački romarski put – 2. dionica

  1. Odlično Ružice, bravo za cijelu ekipu, pozdrav od Bere

Comments are closed.