Konjuh – natjecanje u planinarskoj orijentaciji

svibanj 6, 2017 pdzadmin

Prošlog vikenda, 06.05.17 na području Planinarskog doma “Javorje” na planini Konjuh, održano je 1. kolo natjecanja u planinarskoj orijentaciji u organizaciji PD “Konjuh” Tuzla, BiH. Planinarska orijentacija bi se mogla opisati kao skup vještina i znanja u korištenju orijentacijske i planinarske opreme pri kretanju po planinskom terenu. Ove vještine i znanja naša Sekcija za orijentaciju PD “Zanatlija” Osijek vježbala je na pripremama u blizini sela Vetova i Batine. Kako smo bili zadovoljni rezultatima odlučili smo napraviti korak dalje i odazvati se pozivu Dragana Mikelića iz PD “Konjuh”, Tuzla za sudjelovanje na natjecanju.

 

Zahvaljujući dugogodišnjoj suradnji s domaćinom, timovi PD “Zanatlija” sastavljeni od 2 juniorska I 1 seniorskog, bili su smješteni u Planinarskom domu “Javorje” na 1002 mnv koji je ujedno bio i startna točka samog natjecanja. Već u ranim jutarnjim satima komisija za postavljanje kontrolnih točaka, pod vodstvom Salka Ćosića, je prekontrolirala stazu, priredila ispite i karte potrebne za orijentaciju. Samo natjecanje se sastoji od testa prve pomoći, testa općeg planinarskog znanja te čitanja topografske karte, rukovanja kompasom i brzog snalaženja na nepoznatom terenu.

 

Početak natjecanja označilo je izvlačenje startnih brojeva, gdje je 8 timova u razmacima od po 15 minuta kretalo na stazu. Juniorska staza bila je u dužini približno 1.8km s 3 kontrolne točke, dok je seniorska staza bila nešto duža I iznosila 4.8km s 6 kontrolnih točaka. Teren je bio dosta zahtjevan s puno uspona, te je na mjestima klizak zbog obilne kiše koja je padala dan prije natjecanja. Unatoč svim izazovima, ponosimo se našim juniorskim timovima, 2. mjesto “Spartanci” (Ivan Cvetković, Luka Soldo i Kristijan Spajić) s vremenom 89 minuta, 4. mjesto ženski juniorski tim “MSB”, te u seniorskoj kategoriji naš tim “BPP” je osvojio 3. mjesto . Prvo mjesto u juniorskoj kategoriji osvojio je tim “Maglić” (Goražde, BiH), a 1. mjesto u seniorskoj kategoriji tim “Koprivnica” (Bugojno, BiH).  

 

Možemo reći da je iza nas jedno iskustvo od velike važnosti, te zahvaliti PD “Konjuh” na gostoprimstvu i pozivu na natjecanje. Ovim putem također želimo najaviti iduću vježbu planinarske orijentacije koja će se održati 03.06.2017 na području planinarske kuće “Viljevo”, svi zainteresirani mogu dobiti informacije na FB stranici PD “Zanatlija” Osijek ili doći na redoviti sastanak društva utorkom u 19:30h.   

 

 

Kristijan Horvat, PD “Zanatlija” Osijek

Google Photo
Google Photo
Google Photo

Pratite nas i lajkajte